Ο ρόλος της μυρωδιάς… στις φιλίες μας!

Πρόσφατη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, αποκαλύπτει ότι η μυρωδιά παίζει ρόλο και στις ανθρώπινες συναναστροφές!

Βλέπουμε τα σκυλάκια μας να μυρίζουν συνέχεια άλλα σκυλιά και να αναγνωρίζουν έτσι τους φίλους τους! Δεν ξέραμε όμως ότι η μυρωδιά είναι σημαντική και για τις ανθρώπινες φιλίες.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο είδη πειραμάτων. Στο πρώτο πείραμα, μελετήθηκαν άτομα που είχαν αναπτύξει φιλία με κάποιο άλλο άτομο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζονται καλά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά μία συσκευή, γνωστή ως eNose, η οποία αναλύει τις μυρωδιές και καταγράφει τη χημική τους «σφραγίδα». Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτές τις μυρωδιές με βάση τη χημική τους σύσταση, για να αξιολογήσουν ποιες μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο. Στο τέλος ζήτησαν από εθελοντές να αξιολογήσουν τις μυρωδιές που συνέλεξαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μυρωδιές των ατόμων που είχαν δημιουργήσει σχετικά γρήγορα μία φιλία έμοιαζαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τις μυρωδιές που είχαν συλλεχθεί από τυχαία άτομα.

Πώς… μυρίζει η φιλία σας;

Στο δεύτερο σκέλος πειραμάτων, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αξιολογήσουν τη σύγκλιση των αρωμάτων ανεξάρτητα με το αν οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει προηγουμένως κάποιου είδους φιλία. Έτσι, επέλεξαν κάποιους εθελοντές, από τους οποίους συνέλεξαν τις οσμές, χρησιμοποιώντας τη συσκευή eNose. Στη συνέχεια οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να συζητήσουν μεταξύ τους, και να αναφέρουν ποιους συμπάθησαν περισσότερο. Το πείραμα κατέδειξε ότι πράγματι, οι εθελοντές που ανέπτυξαν θετικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον είχαν παρόμοιες χημικές «σφραγίδες»! Είναι εντυπωσιακό ότι οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν τις «φιλίες» που τελικά αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους εθελοντές με ποσοστό επιτυχίας 71%.

 

 

Eίχαμε υποτιμήσει τον παράγοντα “μυρωδιά”

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι η μυρωδιά καθορίζει τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ότι αυτή αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. «Δεν σημαίνει ότι συμπεριφερόμαστε όπως οι κατσίκες ή οι νυφίτσες – οι άνθρωποι πιθανότατα βασίζονται σε άλλες, πολύ πιο κυρίαρχες ενδείξεις για τη λήψη κοινωνικών αποφάσεων» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις η ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης Ίμπολ Ράβρεμπυ, συμπληρώνοντας ότι «ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι η μύτη μας παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως στην επιλογή των φίλων μας».