Πού βρίσκονται τα ωραιότερα κτίρια του κόσμου;

MK9X35 San Marco square at sunrise, Venice Italy.

Έχετε ακούσει για τον κανόνα της «χρυσής αναλογίας»; Η αναλογία 1 προς 1.618 των αρχαίων Ελλήνων έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιδεώδους ομορφιάς.

Έχοντας ως γνώμονα αυτόν τον ελληνικό χρυσό κανόνα αρχιτέκτονες ανά τους αιώνες προσπαθούν να προσεγγίσουν το ιδανικό! Η συγκεκριμένη αναλογία βέβαια αντικατοπτρίζει την αισθητική αρτιότητα όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη φύση, τη μουσική, τη ζωγραφική…

Οι ερευνητές της μελέτης Eye-Catching Architecture άντλησαν υλικό από το Google Street View για εικόνες εκατοντάδων κατοικημένων δρόμων και περίπου 2.400 εμβληματικών κτιρίων σε πόλεις από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια υπολόγισαν τις αναλογίες των κτιρίων για να καταλήξουν στο πόσο πλησιάζουν τη «Χρυσή Τομή».

Ποια πόλη βρίσκεται στην πρώτη θέση & ποια η θέση της Αθήνας

Με ποσοστό 83,3% η Βενετία κατέκτησε την πρωτιά ως η πόλη του κόσμου με τα ομορφότερα κτίρια! Ακολουθεί η η Ρώμη (82%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βαρκελώνη με ποσοστό 81.9%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Πράγα (78,7%) και η Νέα Υόρκη (77,7%). Μια ανάσα μακριά από τη Νέα Υόρκη συναντάμε την Αθήνα, με ποσοστό 77,5 %. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας θεωρήθηκε από τους ερευνητές ως πόλη με κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, αφού κατέλαβε την έκτη θέση της κατάταξης.

Βενετία

Ρώμη

Βαρκελώνη

Πράγα

Νέα Υόρκη

Αθήνα

Η “χρυσή” δεκαπεντάδα

Μετά τη Βενετία, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, την Πράγα, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα στην κατάταξη βρίσκονται:

Βουδαπέστη

Βιέννη

Μπορντό

Μιλάνο

Στοκχόλμη

Παρίσι

Φλωρεντία

Τελ Αβίβ

Κοπεγχάγη.