To νέο, διευρημένο ολοήμερο σχολείο είναι εδώ!

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο διευρυμένο ολοήμερο σχολείο. Έως και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου και θα λειτουργούν ως τις 17:30, καλούνται να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου τους ώστε να πραγματοποιήσουν τις εγγραφές.

Το σχολείο ανέβηκε επίπεδο…

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο μέσω δραστηριοτήτων. Κάποιες από αυτές είναι: εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Ακόμα, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη αλλά και παιχνίδι στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/τριες γίνονται δεκτοί/ές χωρίς κανένα κριτήριο εγγραφής.

Πού θα εφαρμοστεί το αναβαθμισμένο πρόγραμμα

Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου για το σχολικό έτος 2022-23 θα εφαρμοστεί στο 50% των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Για την επιλογή των σχολικών μονάδων έχουν ληφθεί υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών/τριών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με το διευρυμένο ολοήμερο.

Ήξερες ότι…

Σύμφωνα με την Unesco 244 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.

Παρόλο που ο αριθμός μειώνεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός.

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την κατάσταση. Η παιδεία είναι ένα δικαίωμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το δικαίωμα θα γίνεται σεβαστό για κάθε παιδί» υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Από τα 244 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών που δεν πηγαίνουν σχολείο περισσότερο από το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 98 εκατομμύρια, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, στον Νίγηρα (20,2 εκατομμύρια), στην Αιθιοπία (10,5 εκ.), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (5,9 εκ. ) και την Κένυα (1,8 εκ. ), σύμφωνα με την Unesco.

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο το 2000, σύμφωνα με την Unesco. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δυστυχώς «επιβραδύνθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια».