To slow living κατακτά τις καρδιές μας

Βγαίνοντας “εκτός των τειχών” ανακαλύπτουμε νέους κόσμους και νέους τρόπους, βλέπουμε τη ζωή αλλιώς… Οι διακοπές είναι το καλύτερο παράδειγμα για να έρθει κανείς σε επαφή με το slow living. Τι πραγματικά όμως σημαίνει και γιατί κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές;

Ας αρχίσουμε από το τι δεν σημαίνει slow living… Δεν σημαίνει να τα κάνεις όλα αργά και νωχελικά, δεν σημαίνει να παραιτείσαι ούτε να υπεκφεύγεις. Είναι όμως η εναλλακτική της συνεχούς “φασαρίας”, του αέναου τρεξίματος για να τα προλάβουμε όλα χωρίς πραγματικά να τα προλαβαίνουμε -αλλά κυρίως- χωρίς ποτέ να είμαστε ικανοποιημένοι.

Η κουλτούρα της ήρεμης ζωής

Πιο χαλαρά, πιο εστιασμένα, πιο βαθιά. Το lifestyle που αντανακλά το slow living συνδέεται με το να επικεντρωνόμαστε στο παρόν μας, στο εδώ και τώρα και να απολαμβάνουμε τη ζωή με βιώσιμο τρόπο. Πρώτα βρίσκουμε τα ουσιώδη και στη συνέχεια επενδύουμε σε αυτά χωρίς τεμπελιά αλλά και χωρίς περιττή οχλαγωγία.

Παραδείγματα slow living στην καθημερινή ζωή

Ένα “καυτό θέμα” είναι η ενασχόληση με τα social media. Συνεχή σκρολαρίσματα ακόμα και μηχανικά, ακόμα κι αν πραγματικά δεν βλέπουμε τι κοιτάζουμε… Ναι, συμβαίνει καθημερινά και ναι είναι ανούσιο. Δεν χρειάζεται να περάσουμε στην αντίπερα όχθη και να επιλέξουμε αναγκαστικά την αποχή. Είναι ανάγκη όμως να μπορούμε να επιλέγουμε κι όχι να τσεκάρουμε πάντα τα πάντα σαν να έχουμε κάποια υποχρέωση!

Πάμε στο θέμα “φαγητό”. Να ζυμώνουμε συχνά το ψωμί μας, να αναζητάμε αγνά υλικά και να δημιουργούμε πιάτα με αγάπη και μεράκι. Ακόμα, slow living είναι να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας, να αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες μας! Να πάμε πιο συχνά βόλτες στη θάλασσα ή σε μια ωραία λίμνη και να διαβάσουμε εκεί το αγαπημένο μας βιβλίο…

Πού θα γίνουν όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται καλύτερα σε ένα χωριό της Ηπείρου ή σε ένα νησί. Ναι, στα αστικά κέντρα είναι πιο δύσκολο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Είναι πάντα στο χέρι μας να αλλάξουμε έστω και λίγο τους δικούς μας ρυθμούς και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες που μας φέρνουν περισσότερη χαρά και μας βοηθούν να ισορροπήσουμε και να βρούμε τη γαλήνη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας από κάθε μεριά του πλανήτη και επιλέγουν να ζουν με τους δικούς τους όρους!