Η γυναίκα του Μεσαίωνα, η συμμετρία & η απόλυτη ομορφιά!

Πώς ήταν οι γυναίκες 700 χρόνια πριν; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας είδαμε το πρόσωπο της γυναίκας του Μεσαίωνα!

Για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να δούμε το πρόσωπο μιας μεσαιωνικής γυναίκας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης για να αναδομήσουν τη μορφή της!

Μία άγνωστη γυναίκα, η οποία πέθανε όταν ήταν 20 ετών, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανακαίνισης θησαυροφυλακίου στο Dumfries and Galloway της Σκωτίας, τη δεκαετία του 1950.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της αναδόμησης προσώπου επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bradford δημιούργησαν μια αληθοφανή κινούμενη εικόνα της.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο Δρ. Christopher Rynn, ανθρωπολόγος και ιατροδικαστής, είπε ότι το κρανίο της ήταν το πιο συμμετρικό που είχε δει ποτέ, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για γυναίκα με σπάνια ομορφιά.

«Όταν το πρόσωπο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν αναπτύσσεται συμμετρικά. Μεγαλώνει αριστερά και δεξιά, κάπως σαν να περπατάει» υπογράμμισε, επισημαίνοντας: «Άρα, εάν υπάρχει κάποιου είδους ασθένεια ή ακόμα και κάποιο συναισθηματικό τραύμα που θα εμπόδιζε τον ύπνο και τη σίτιση για κάποια διάστημα, τότε χάνεται η συμμετρία του προσώπου». Όσο η παιδική ηλικία και η μεταγενέστερη εφηβική ζωή είναι απαλλαγμένες από άγχη και τραύματα, τόσο πιο συμμετρικό καταλήγει είναι το πρόσωπο.

Η Δρ. Shirley Curtis-Summers βιο-ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Bradford επεσήμανε πως η «γυναίκα ήταν λίγο πάνω από 20 ετών και είχε ταφεί σε ένα κρεβάτι από κοχύλια». Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να έχει «κάποια θρησκευτική σημασία» καθώς τα κοχύλια συνδέονταν με το προσκύνημα στην περιοχή.

Οι ειδικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ισοτοπική ανάλυση του σκελετού της γυναίκας στο μέλλον προκειμένου να επιβεβαιώσουν την τροφή που κατανάλωνε. Αν αποδειχθεί ότι είχε διατροφή πλούσια σε ψάρια, θα επιβεβαιωθεί ότι προερχόταν από οικογένεια με κύρος.

Η Δρ. Curtis-Summers έκανε ένα λόγο για «τεράστιας σημασίας» έργο καθώς, κόντρα στα προβλήματα που εμποδίζουν την κατανόηση τής ζωής εκείνης της περιόδου, η δυνατότητα αναπαράστασης προσώπων και τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για εκείνη την εποχή.

Η συμμετρία & τα αρχαίο ελληνικό πρότυπο ομορφιάς

Κάνοντας μια βουτιά στο παρελθόν, πηγαίνουμε στην αρχαιότητα όπου συναντάμε τον Πυθαγόρα και τη Χρυσή Αναλογία, έναν γεωμετρικό τύπο που συνέδεε την ισορροπία και τη συμμετρία με την ομορφιά. Σύμφωνα με αυτή την αναλογία, τα συμμετρικά πρόσωπα είναι τα πιο όμορφα.

Στην αρχαία Ελλάδα, τα φρύδια που ενώνονταν θεωρούνταν πιο συμμετρικά, άρα πιο όμορφα. Η διάσημη Αφροδίτη Καλλίπυγος, το διάσημο άγαλμα της αρχαιότητας, μας δείχνει ότι το να έχει μια γυναίκα περισσότερο λίπος στους γοφούς θεωρούνταν εξαιρετικά ελκυστικό. Οι γυναίκες που ήταν αδύνατες ήταν συχνά σκλάβες ή εργάτριες και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τραφούν επαρκώς. Επίσης, το ανοιχτόχρωμο δέρμα ήταν το ιδανικό στην αρχαία Ελλάδα.

Οι σκλάβοι και όσοι ανήκαν στην κατώτερη τάξη ήταν συχνά πιο μαυρισμένοι. Ακόμα, τα χρυσοκόκκινα μαλλιά θεωρούνταν τα πιο όμορφα όπως και τα ανοιχτόχρωμα μάτια. Γενικότερα τα σπάνια χαρακτηριστικά θεωρούνταν εξαιρετικού κάλλους.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η πιο ελκυστική γαλαζοαίματη σύμφωνα με τη Χρυσή Αναλογία

Ο Dr De Silva, ιδιοκτήτης του Centre For Advanced Facial Cosmetic & Plastic Surgery του Λονδίνου, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του προσώπου με βάση τη Χρυσή Αναλογία και έκρινε την Νταϊάνα ως την ομορφότερη γαλαζοαίματη όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Dr De Silva η Νταϊάνα σημείωσε υψηλό σκορ στο σχήμα του προσώπου, το πλάτος της μύτης, το μέτωπο και τα φρύδια. Το μικρότερο σκορ της ήταν στο πηγούνι και τα χείλη. Η πιο όμορφη εν ζωή γαλαζοαίματη είναι σύμφωνα με τον Dr De Silva η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Tέλος, το ομορφότερο πρόσωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τον χάρτη προσώπου, είναι της ηθοποιού Αmber Heard.