To πείραμα του τετραήμερου σχολείου

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών και θα αναφερθούμε σε ένα “πείραμα” που αρέσει πολύ στα παιδιά, καθώς μικραίνει τη σχολική τους εβδομάδα!

Στις ΗΠΑ όλο και περισσότερα σχολεία περνούν στο τετραήμερο πρόγραμμα δίνοντας έτσι… ρεπό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μία καθημερινή (την Παρασκευή ή τη Δευτέρα).

Στόχος η εξοικονόμηση πόρων

Ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνονται τα σχολεία με τετραήμερο πρόγραμμα είναι η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων. Και γι’ αυτό η μείωση της σχολικής εβδομάδας δεν είναι κάτι νέο: Τη δεκαετία του ’30 οι μαθητές δεν πήγαιναν στο σχολείο τρεις μέρες και τη δεκαετία του ’70, όταν οι τιμές των καυσίμων βρίσκονταν στα ύψη, με το τετραήμερο πρόγραμμα επιδιώχθηκε η εξοικονόμηση του κόστους των λεωφορείων και της ενέργειας. Επιπρόσθετα, το 2008 αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα υιοθέτησαν αυτό το μοντέλο.

Ο κορονοϊός μας έδωσε μαθήματα…

Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτικός Γεωργία Δονούκη μίλησε στο Say Yes to the Press για την εξ αποστάσεως διδασκαλία: “Για τους μαθητές, ειδικότερα των τάξεων του Δημοτικού, η εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο, στην πράξη είδαμε ότι τα παιδιά μπορούν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες συχνά πολύ ευκολότερα από όσο νομίζουμε! Η απόσπαση προσοχής στην εξ αποστάσεως διδασκαλία υπήρξε ένας παράγοντας που οφείλαμε ως εκπαιδευτικοί να τον λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να κάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, ώστε οι μαθητές να είναι ενεργητικά παρόντες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Επίσης, τα παιδιά -ακόμα και τα μικρής ηλικίας- εξοικειώθηκαν με την τεχνολογία και αυτό ήταν ένα μεγάλο συν, καθώς η εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις”. Αναφορικά με την τετραήμερη σχολική εβδομάδα η Γεωργία Δονούκη δήλωσε: “Σε έρευνες έχουμε δει ότι οι μαθητές τείνουν να προτιμούν το σχολικό πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών, ενώ και πολλοί εκπαιδευτικοί το θεωρούν καλύτερο με βασικό επιχείρημα πως είναι οι μαθητές αλλά και οι ίδιοι πιο ξεκούραστοι και αποδοτικοί. Μάλιστα προτιμούν την παράταση του ωραρίου όταν συνεπάγεται μείωση κατά μία ημέρα της σχολικής εβδομάδας. Μένει να δούμε στην πορεία αν ένα τέτοιο σύστημα θα επεκταθεί και αν τελικά θα επικρατήσει”.

Ήξερες ότι…

Περισσότερα από 1.600 σχολεία σε 24 αμερικανικές πολιτείες, από μόλις 257 το 1999, έχουν περάσει σε τετραήμερο πρόγραμμα, σύμφωνα με μελέτη του 2021.