Dog agility: Ένα συναρπαστικό άθλημα που ενδυναμώνει τη σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο!

Το dog agility είναι ένα άθλημα για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά στην Ελλάδα. To διήμερο 22 και 23 Απριλίου στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Γουδή έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε! Ο κ. Βασίλης Γουλιέλμος, υπεύθυνος της διοργάνωσης του Dog Agility στο Γουδή, λίγο πριν τη διοργάνωση, παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press.

Το dog agility είναι δημοφιλές παγκοσμίως, ωστόσο στη χώρα μας δεν γνωρίζουμε
πολλά γι’ αυτό το άθλημα. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Είναι όντως ένα πολύ δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως, όπως προαναφέρατε. Ουσιαστικά είναι ένας αγώνας ταχύτητας ανάμεσα σε εμπόδια, που απαιτεί υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα σε κηδεμόνα και σκύλο για να φτάσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν στο τέλος της διαδρομής.
Είναι ένα άθλημα διασκεδαστικό και συνάμα γεμάτο προκλήσεις, θεαματικό που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία στο εξωτερικό. Έχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες προώθησης του αθλήματος από τον ΚΟΕ και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις για τη γνωριμία του κοινού με αυτό το θεαματικό άθλημα. Είναι ένα άθλημα, που κερδίζει τους θεατές από την πρώτη διαδρομή…

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη του dog agility για τον σκύλο και για τον άνθρωπο;

Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα είναι οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ του κηδεμόνα και του σκύλου του κατά τη διάρκεια του αγώνα agility. Αυτή η κοινή προσπάθεια είναι που ενδυναμώνει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο. Το agility είναι βέβαια και μια πολύ καλή άσκηση και για τους δύο, μιας και πρέπει να τρέξουν, να πηδήξουν τα εμπόδια, να σκαρφαλώσουν σε αυτά. Έτσι, με την άσκηση αυτή, άνθρωπος και σκύλος γυμνάζονται και διατηρούνται υγιείς.
Είναι όμως και πρόσκληση στο κομμάτι του μυαλού, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν
αμφότεροι για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιλύσουν τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στον στίβο. Φυσικά, μην ξεχνάμε και το κομμάτι της διασκέδασης. Το agility είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι και για τους δύο και αυτό το φανερώνει το χαμόγελο στο τέλος της διαδρομής.

Τι περιλαμβάνει το διήμερο που διοργανώνει ο «Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος» (Κ.Ο.Ε.) σε συνεργασία με την «WELL DONE Μ.Ε.Π.Ε.»;

Έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια
του διημέρου, έτσι ώστε όλοι οι θεατές και κηδεμόνες σκύλων, που θα έρθουν στο Γουδή
να απολαύσουν αυτό το συναρπαστικό άθλημα.
Προφανώς θα δουν πολύ agility. Θα θαυμάσουν αυτήν την υψηλού επιπέδου συνεργασία
ανάμεσα στον κηδεμόνα και τον σκύλο του προσπαθώντας να αποφύγουν εμπόδια όσο πιο
γρήγορα γίνεται.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, όμως, θα διεξαχθεί και ο αγώνας για την επιλογή της Εθνικής Ομάδας Dog Agility που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2023 της FCI. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν να κάνουν agility με τον σκύλο τους υπό την καθοδήγηση των αθλητών.

Σε μια πρωτοβουλία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση
από την ομάδα τυφλών Greek Guide Dogs.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα Dog Dancing από την εκπαιδεύτρια Μυρτώ Κουτούλια ενώ, τέλος, θα γίνει και παρουσίαση Κυναθλητικής Υπακοής από τον Παναγιώτη Τασιώπουλο, που είναι εκπαιδευτής σκύλων. Επιπρόσθετα, στο Ιππικό Κέντρο Γουδή θα δημιουργηθεί ένας χώρος παρουσίασης προϊόντων διατροφής, καλλωπισμού, περιποίησης και αξεσουάρ ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν όλα όσα αφορούν τον αγαπημένο τους σκύλο για τροφές, λιχουδιές, σαμπουάν, σπιτάκια, λουράκια, οδηγούς, περιλαίμια, σαμαράκια, υπηρεσίες εκπαίδευσης αλλά και ξενοδοχεία σκύλων από μια σειρά ειδικών.

Ποιο είναι το όραμα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και ποιοι οι επόμενοι στόχοι;

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος ιδρύθηκε το 1984 και από τότε έχει ως όραμά του τη διατήρηση και ανάπτυξη των Καθαρόαιμων Φυλών Σκύλων, καθώς και την καταγραφή τους. Αριθμεί πάνω από 130.000 σκύλους από το 1984 μέχρι σήμερα.
Σκοποί του είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση όλων των Φυλών Καθαρόαιμων Σκύλων στην
Ελλάδα μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής που επιτυγχάνεται προβάλλοντας τα καλύτερα δείγματα (γεννήτορες), τα οποία διακρίνονται στις Εκθέσεις Μορφολογίας, στους Αγώνες Εργασίας & στους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Κ.Ο.Ε. σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς που ορίζει η F.C.I. Το τριήμερο 5-7 Μαΐου, μάλιστα, όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας, που θα παρουσιάσει ο ΚΟΕ στην Κεντρική Αρένα του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδή.