“Αρχαία Θάσος με playmobil”: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία!

Μια ξεχωριστή ιδέα έγινε πραγματικότητα και μας ενθουσίασε! Μέσα από τρισδιάστατες κατασκευές που απεικονίζουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Θάσου, ο Αναστάσιος Μπίλιας μας ταξιδεύει στον χρόνο και στην ιστορία…

 

“Αρχαία Θάσος με playmobil”: Πώς εμπνευστήκατε αυτή την πρωτότυπη ιδέα και ποια βήματα ακολουθήσατε για να την πραγματοποιήσετε;

Πρώτα πρώτα σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο διαδικτυακό σας περιοδικό. Κατάγομαι από το βορειότερο νησί της Ελλάδος, το σμαραγδένο νησί, τη Θάσο.
Όπως ο πρίγκιπας της Φοινίκης Θάσος, ψάχνοντας για την αδερφή του την Ευρώπη που την είχε κλέψει ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο, αποφάσισε να μείνει σε αυτό το νησί, επειδή θαμπώθηκε από την ομορφιά του τοπίου, το ερωτεύτηκε, έτσι κι εγώ είμαι ερωτευμένος με το νησί μου, με τον τόπο, και πιο πολύ με την ιστορία του.
Μέσα στην καραντίνα το 2020 και με αφορμή τη νέα σειρά του παιδικού αγαπημένου μου παιχνιδιού, τις φιγούρες του playmobil History, και καθώς διάβαζα τον οδηγό της Θάσου που εκδόθηκε από τη Γαλλική αρχαιολογική σχολή των Αθηνών μου ήρθε η ιδέα: Η Αρχαία Θάσος σε κλίμακα playmobil.

Ο οδηγός είχε πληροφορίες για αρκετά κτήρια από τις μελέτες που έγιναν από τους Γάλλους αρχαιολόγους από το 1906 μέχρι σήμερα στο νησί της Θάσου.
Οι περισσότερες παραπομπές ήταν στα γαλλικά που εγώ δεν γνώριζα. Η Google ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ με βοήθησε να κατανοήσω και να μεταφράσω αρκετές μελέτες, εκατοντάδες σελίδες για να αποδοθεί όσο γίνεται καλύτερα ένα διόραμα, και να γίνει το έκθεμά μου πιο κοντά στην πραγματική του μορφή. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο των εργασιών μου για την Αρχαία Θάσο, παρουσίασα για πρώτη φορά δια ζώσης, αρχικά 18 διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL, όπου επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση για το τι υπήρχε κάτω από την Πόλη του Λιμένα που σήμερα εμείς ζούμε. Κτήρια, Πύλες, Πύργοι, Ναΐσκοι, Ιερά, Τείχη όπου διαδραματίστηκαν, από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, σημαντικά γεγονότα που πλαισιώνουν όλη την ιστορία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, την Πόλη Κράτους των Θασίων. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες των Playmobil «συνθέτουν» εικόνες, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν ποικίλες μορφές της Πόλης.
Το Βουλευτήριο, η Σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου, οι πύλες του Διός και της Ήρας, του Ερμή, της Θεάς με το άρμα, τα διοικητικά κτήρια, τα Προπύλαια, η αψίδα του Καρακάλα είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Έτσι αστικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.
Η έκθεση σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό 21/12/2022 στον Λιμένα της Θάσου. Τον Απρίλιο του ’23 παρουσιάστηκε στην Καβάλα υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και άλλων φορέων και τον Ιούνιο του ’23 θα ταξιδέψει στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση της Γαλλίδας Προξένου της Θεσσαλονίκης.

Ποια εμπόδια συναντήσατε;

Εμπόδια δεν συνάντησα, μόνο η γλώσσα που έπρεπε να μεταφράσω, γιατί όπως σας είπα οι περισσότερες πληροφορίες ήταν στα γαλλικά. Από εκεί και πέρα είχα χρόνο, λόγω καραντίνας, το επάγγελμά μου είναι τουριστικός πράκτορας και στην περίοδο της καραντίνας ποιος να ταξιδέψει…
Έτσι έκανα το δικό μου ταξίδι με την ιστορία του νησιού μου και με τις αγαπημένες φιγούρες των playmobil.

Μιλήστε μας για την εμπειρία που προσφέρετε στους επισκέπτες.

Η παρουσίαση της έκθεσης δεν είναι μόνο τα διοράματα που βλέπει ο επισκέπτης αλλά είναι μια σειρά κι από αλλά πράγματα.
Πρώτα η ξενάγηση μιας ώρας περίπου, η οποία γίνεται από εμένα τον ίδιο όπου ο επισκέπτης ακούει την ιστορία της αρχαίας Θάσου και την παρουσίαση των κτηρίων.

Για τους μικρούς μας φίλους μέσα από ένα παραμύθι οι 12 θεοί του Ολύμπου παρουσιάζονται μέσα από τα κτήρια της πόλης, διάρκειας 30 λεπτών.

Στο τέλος έχουμε συζήτηση για διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρχαία Ελλάδα, ενώ υπάρχει ένα σταυρόλεξο και – ανάλογα με την ηλικία του – ο επισκέπτης μπαίνει στη διαδικασία να δει τις μακέτες με διαφορετική σκοπιά… υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις που τις βρίσκει μέσα από τις μακέτες. Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι με την ιστορία.

Επόμενα πρότζεκτ; Τι νέο να περιμένουμε;

Πολλά τα σχέδια για το μέλλον…
Α. Συνέχεια του συγκεκριμένου πρότζεκτ #ancienThassosplaymobil

Β. Μακέτες από τις αποικίες της αρχαίας Θάσου στην ενδοχώρα με τίτλο Θασίων Ήπειρος #ThassionHpeirosplaymobil

Γ. Αρχαία Πόλη των Φιλίππων
#ancientPhilippoiplaymobil

Δ. Προχριστιανική Θάσος

Ε. Τρισδιάστατη αναπαράσταση της αρχαίας Θάσου – Πόλη – σε πρόγραμμα της Google SketchUp 21 που είναι περίπου 80% έτοιμο

ΣΤ. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών 40 φοιτητές θα δημιουργήσουν ένα application ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, Επαυξημένης Πραγματικότητας, Augmented Reality για να ενσωματωθούν οι μακέτες μου μέσα στην εφαρμογή αυτή και να βλέπει ο επισκέπτης την πραγματική τοποθεσία της μακέτας στη Θάσο.