Ταξίδι στο Πλωμάρι, την πατρίδα του ούζου!

Υπάρχει ένα νησί που είναι συνώνυμο του ούζου, η Λέσβος… Είχα λοιπόν τη χαρά να βρεθώ εκεί – και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι, την πηγή του ούζου – και την ευκαιρία να μάθω πολλά για την ξεχωριστή ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, ώστε να τα μοιραστώ μαζί σας.

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το πιο αρωματικό και γευστικό ούζο στον κόσμο.
Αποστάζοντας στις σωστές αναλογίες αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, δημιούργησε το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, που διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση του. Μία γεύση που δένει με την παράδοση, με τον ήλιο της Ελλάδας, τη θάλασσα, ένα απόσταγμα καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.
Χάρη σ’ αυτήν την πολύτιμη ισορροπία γεύσης, κάτι που κατορθώνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, κέρδισε την αγάπη και την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, αλλά έγινε και ξακουστό σε κάθε γωνιά της γης, κάνοντας το όραμα του Ισίδωρου Αρβανίτη πραγματικότητα.

Η ιστορία πίσω από το σύμβολο!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς απεικονίζει το σχέδιο που αποτελεί το σύμβολο του Ούζου Πλωμαρίου; Ο κάθετος «τροχός» από το εσωτερικό του οποίου ξεπηδούν δύο φτερά. Εγώ πάντως ναι και πήρα τις απαντήσεις μου!

Η πρώτη ιστορία λέει ότι ο Ισίδωρος Αρβανίτης σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία μοιράστηκε το όραμα του με έναν φίλο του. Ο φίλος του, έβαλε μαζί του στοίχημα ένα χρυσό νόμισμα πως δεν θα τα καταφέρει. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης πείσμωσε και αφού γύρισε στο νησί ξεκίνησε τις προσπάθειες για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και τελικά τα κατάφερε δημιουργώντας το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Λέγεται, πως ο Ισίδωρος Αρβανίτης έστειλε την πρώτη φιάλη στον φίλο του στην Γαλλία. Εκείνος μόλις δοκίμασε το εκλεκτό ούζο, ενθουσιάστηκε από τη γεύση και το άρωμά του. Παραδέχθηκε την ήττα του και έστειλε στον Ισίδωρο Αρβανίτη το χρυσό νόμισμα του στοιχήματος. Έτσι, ο Πλωμαρίτης αποφάσισε να αποτυπώσει το νόμισμα στην πρώτη του ετικέτα μαζί με τα φτερά του φύλακα – αγγέλου που απεικονίζονταν σε αυτό, ως σύμβολο της πρώτης «νίκης» του Ούζου Πλωμαρίου, αλλά και ως γούρι για το ταξίδι που ξεκινούσε.

Η δεύτερη ιστορία περιγράφει το όραμα του Ισίδωρου Αρβανίτη να φτιάξει στο Πλωμάρι της Λέσβου, την πατρίδα του ούζου, ένα ξεχωριστό ούζο που θα γινόταν ξακουστό στα πέρατα της γης. Πέρασε πολλά χρόνια αναζήτησης και πειραματισμών ώσπου δημιούργησε την ιδανική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Στην πρώτη ετικέτα τοποθέτησε ως σύμβολο έναν κάθετο τροχό που συμβόλιζε την αέναη εξέλιξη και τα δύο φτερά του θεού Ερμή, προστάτη του εμπορίου και ταξιδιού, ως ένδειξη καλής τύχης. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύμβολο, ο Ισίδωρος Αρβανίτης θέλησε να δείξει ότι το Ούζο Πλωμάρι ήταν έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του και να «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο.

Από το 1894… και συνεχίζει δυναμικά!
Η ποτοποιία, που είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα. Από το 1894 έως και σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου «γεννιέται» από 100% απόσταξη η οποία πραγματοποιείται 2 φορές, παραδοσιακά σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που σφυρηλατούνται ακόμη και σήμερα από την ίδια οικογένεια χαλκουργών. Το Ούζο Πλωμαρίου μάλιστα αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την ΕΕ και αποκλειστικό πατενταρισμένο όνομα μάρκας κατηγορίας. Το γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη φημισμένη, κομψή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Ώρα για τσίπουρο!

…Ας μιλήσουμε για το τσίπουρο και την εξέλιξή του.
Επαναπροσδιορίζοντας την κατηγορία του τσίπουρου, το O/PURIST είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα, η εξέλιξη του τσίπουρου, που στόχο έχει να αποτελέσει την αφετηρία και την αφορμή για τη δημιουργία εξαιρετικών cocktails, χωρίς να χάνει τη σύνδεσή του με την παράδοση και την αυθεντικότητα.
To O/PURIST είναι ένα απόσταγμα που συνδυάζει ανώτερη ποιότητα, δεξιοτεχνία και κληρονομιά. Παράλληλα, συνδέεται στενά με τις ελληνικές τοπικές κοινωνίες. Το έμβλημά του είναι το κέντημα, μια άρρητη σύνδεση με το παρελθόν, με την παράδοση, σύμβολο της δημιουργικότητας και του handcrafted χαρακτήρα του.
Το O/PURIST καινοτόμησε στη διαδικασία της απόσταξης, καθώς μετά την παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου, μια επιπλέον απόσταξη σε χάλκινο άμβυκα ποτοποιίας με ελληνικά βοτανικά και μπαχαρικά παράγει ένα μοναδικό spirit για το bar, με πολύπλοκο χαρακτήρα που αναδεικνύεται μέσα σε cocktail αλλά απολαμβάνεται και σκέτο.

Ένα εκ φύσεως sustainable spirit, αφού παράγεται από απόσταξη των στεμφύλων σταφυλής, που ταυτόχρονα περιορίζει το ενεργειακό του αποτύπωμα, παράγοντας μέρος της ενέργειας που καταναλώνει. Και κάτι ακόμα: Υποστηρίζει τη δράση αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Metron- Ariston making responsibility a trend, που δρα προς όφελος του Localisation, του Discerning Drinking και του Bartending Community.