Γάμοι στην εποχή του online dating

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν συχνά με άτομα που γνώρισαν μέσα από εφαρμογές γνωριμιών. Κάποια ραντεβού οδηγούν σε σχέσεις και κάποιες από αυτές τις σχέσεις σε γάμους. Με αυτούς τους γάμους θα ασχοληθούμε σήμερα!

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συναντιούνται αρχικά σε εφαρμογές γνωριμιών έχουν λιγότερο σταθερούς γάμους. Οι ερευνητές εξέτασαν 923 ενήλικες Αμερικανούς και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Liesel Sharabi, οι γάμοι που προέκυψαν από online dating ήταν λιγότερο σταθεροί και λιγότερο ευτυχισμένοι συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν… διαδικτυακή αφετηρία.

Μπορεί όλο και περισσότερες σχέσεις να ξεκινούν από το διαδίκτυο, ωστόσο σύμφωνα με τα στατιστικά μόνο το 10% περίπου των ατόμων που βρίσκονται σε σχέση ή γάμο δηλώνουν πως γνώρισαν τον σύντροφό τους σε ιστότοπο ή εφαρμογή γνωριμιών, σύμφωνα με το Pew Research Center το 2023.

Το ερώτημα είναι γιατί οι γάμοι που ξεκινούν διαδικτυακά είναι «λιγότερο ικανοποιητικοί και σταθεροί»; Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα υποστηρίζει ότι μια πιθανή εξήγηση είναι το «στίγμα» που εξακολουθεί να περιβάλλει τα διαδικτυακά ραντεβού. Επιπλέον, οι άνθρωποι που συναντιούνται σε εφαρμογές γνωριμιών συναντιούνται σε ένα περιβάλλον ατελείωτων επιλογών. Έχουν κοιτάξει πάρα πολλές φωτογραφίες ανθρώπων πριν καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά φυσικά γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η… παρέλαση άλλων πιθανών ατόμων μπορεί να συνεχιστεί. Όταν λοιπόν τα ραντεβού γίνουν σχέση, τότε βιώνουν και καταστάσεις που δεν είναι πάντα ειδυλλιακές. Τότε μπορεί να καταφύγουν ξανά στην προσφιλή τακτική εύρεσης συντρόφου μέσω μιας εφαρμογής – κάτι που λειτουργεί ως απόδραση και ταυτόχρονα ως μια ακόμα ευκαιρία. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να “εθίζονται” στις εφαρμογές γνωριμιών και η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει συγκεντρωμένος σε ένα άτομο όταν μπορεί πολύ εύκολα να έχει “πρόσβαση” σε πολλές πιθανές γνωριμίες που του φαίνονται ελκυστικές και άρα οι προσδοκίες είναι υψηλές. Φυσικά, πολλές σχέσεις που εξελίσσονται σε γάμους και ξεκίνησαν μέσα από εφαρμογές γνωριμιών είναι ικανοποιητικοί.

Πάντως, υπάρχει και μια ακόμα αλήθεια που πρέπει να σκεφτούμε: Στις σχέσεις που ξεκινούν από εφαρμογές γνωριμιών συχνά οι εμπλεκόμενοι δεν αισθάνονται ότι ξέρουν με βεβαιότητα αν μπορούν να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ανασφάλεια είναι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν – και να αντιμετωπιστούν – για να οικοδομηθεί μια σχέση πάνω σε γερά θεμέλια.