7 Tips για να Εξοικονομήσεις Ενέργεια τα Χριστούγεννα

Με αφορμή την Ημέρα Διατήρησης Ενέργειας που γιορτάζεται σήμερα, αποφασίσαμε να βρούμε έξυπνους τρόπους να εξοικονομήσουμε και εμείς ενέργεια.

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και τα ρομαντικά φωτάκια να στολίζουν τα σπίτια μας, είναι χρήσιμο να βρούμε έξυπνους τρόπους να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Για αρχή, όσοι από εμάς θέλουμε να στολίσουμε με λαμπάκια μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, επιλέγοντας LED σειρές που συχνά είναι και οικονομικότερες, ενώ καλό είναι να θυμόμαστε να τα κλείνουμε το πρωί και να τα ανάβουμε μετά τη δύση του ήλιου.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, είναι τις ώρες χαλάρωσής μας να χρησιμοποιούμε για φως μόνο αυτό από τα στολισμένα μας φωτάκια, εφόσον φυσικά είναι αρκετό. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός φωτισμός μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα βελτιώνοντας τον ύπνο μας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε τα εξωτερικά φωτάκια που στολίζουμε στο μπαλκόνι, το παράθυρο ή την αυλή μας. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε έναν πιο μίνιμαλ και μοντέρνο στολισμό. Φυσικά, πάλι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας να τα βγάζουμε από την πρίζα με το φως του ήλιου και να τα ανάβουμε το βράδυ.

Μπορεί να αναρωτιέστε, πέρα από τα φωτάκια στο δέντρο, στο σαλόνι και τους εξωτερικούς χώρους τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια αυτές τις μέρες;

Ας μην ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία οικογενειακή γιορτή. Αυτό σημαίνει φαγητό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και άρα προετοιμασίες στην κουζίνα και μαγείρεμα. Ένας έξυπνος τρόπος λοιπόν, να εξοικονομήσουμε ενέργεια είναι να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο μας σωστά. Για παράδειγμα, αν έχουμε δύο φαγητά που μπορούν να μαγειρευτούν στην ίδια θερμοκρασία, μπορούμε να τα βάλουμε μαζί στο φούρνο αντί να περιμένουμε να ψηθεί πρώτα το ένα και έπειτα το άλλο. Έτσι, κερδίζουμε παραπάνω χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Οικογενειακό τραπέζι και καλό φαγητό σημαίνει επίσης πολλά σερβίτσια για πλύσιμο. Αντί όμως, να πλένουμε τα πιάτα στο χέρι, μπορούμε να γεμίζουμε πλήρως το πλυντήριο πιάτων μας και να το αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του, ενώ εμείς απολαμβάνουμε την οικογένειά μας.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να γλιτώσουμε ενέργεια και χρήματα, για όσους έχουν αυτόνομη θέρμανση είναι να μην την αυξομειώνουμε μέσα στην ημέρα. Ακόμη, είναι πολύ χρήσιμο να συνεννοηθούμε και με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας μας να ανάβουμε τις ίδιες ώρες τη θέρμανσή μας καθώς καίμε λιγότερο καύσιμο (πετρέλαιο/αέριο) και ζεσταινόμαστε όλοι!

Ακόμη, μπορούμε να διατηρούμε τη θέρμανση κλειστή τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι και προς το βράδυ, πριν κοιμηθούμε να τη ρυθμίζουμε μεταξύ 15 και 20°C και να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω κουβέρτες. Άλλωστε, ο χειμώνας είναι και η περίοδος που όλοι θέλουμε να κουρνιάσουμε στις κουβέρτες μας!

Τέλος, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που κάνουμε πολλά και ίσως ακριβά δώρα. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποια ηλεκτρική συσκευή όπως μία τηλεόραση, ένα αερόθερμο, πλυντήριο κλπ που θα χρησιμοποιείτε και με τη νέα χρονιά, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι η ενεργειακή του κλάση θα σας αποσβέσει και τα χρήματα και την ενέργεια!