Άλλαξε χρώμα στα ρούχα σου με ένα thumbs-up!

3723CR-TECH-AI_TEXTILE_HONGKONG_O_

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε με μία μόνο κίνηση να αλλάζατε το χρώμα του ρούχου που φοράτε τώρα; Πόσα ρούχα θα αλλάζατε κάθε μέρα;

Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά πολύ εξυπηρετικό για πολυάσχολους ανθρώπους ή απλώς για περιπτώσεις που δεν έχουμε ούτε διάθεση ούτε χρόνο να ασχοληθούμε με τα ρούχα που θα φορέσουμε. Σκεφτείτε μετά τη δουλειά σας να θέλετε να εμφανιστείτε κάπου με διαφορετικά ρούχα, χωρίς να χρειαστεί να φορέσετε κάτι άλλο… και χωρίς να χάσετε λεπτό! Για παράδειγμα, σε ένα δευτερόλεπτο το μπλε φόρεμά σας να γινόταν κόκκινο!

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον με μία απλή κίνηση θα μπορεί να αλλάξει κανείς το χρώμα του ρούχου που φοράει! Στην πραγματικότητα ό,τι περιγράψαμε παραπάνω γίνεται ήδη…

Η ΑΙ στην υπηρεσία της μόδας

Μία ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ έφτιαξε ένα ύφασμα με ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα, το οποίο αλλάζει χρώματα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Αν κάνεις thumbs-up γίνεται βαθύ μπλε. Αν σχηματίσεις μια καρδιά γίνεται ροζ ή γίνεται πράσινο αν κάνεις τη χειρονομία που δείχνει “ΟΚ”. Ακόμη, πέρα από τους αλγόριθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης που βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις διαφορές στις χειρονομίες του κάθε χρήστη, μπορεί να αλλάξει χρώμα και από εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο.

Έξυπνη τεχνολογία που “σκέφτεται” και το περιβάλλον

Το ύφασμα, που είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα που έχουν ως βάση υφαντικές ύλες, μπορεί να φωτιστεί σε μια σειρά από διαφορετικές αποχρώσεις, ενώ είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμβάλει να μειωθούν οι ποσότητες ρούχων που καταλήγουν στους κάδους, καθώς θα προσφέρει στον κόσμο περισσότερες χρωματικές επιλογές για το ίδιο ρούχο, σημειώνει το Laboratory for Artificial Intelligence in Design (AiDLab).

Η καθηγήτρια Τζιν Ταν, από τη Σχολή Μόδας και Υφασμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επισημαίνει ότι οι POFs είναι φτιαγμένες από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και ότι η δομή του υφάσματος αυτού επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των πολυμερικών οπτικών ινών από τα νήματα για ανακύκλωση. Το ύφασμα αυτό είναι επίσης μαλακό.«Η αίσθηση στο χέρι είναι όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», σημείωσε. Η AiDLab ευελπιστεί ότι η τεχνολογία αυτή θα κυκλοφορήσει στο μέλλον στην αγορά. Προς το παρόν, εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη στο Χονγκ Κονγκ.