Double Trouble!

Σήμερα είναι η Τwin Day και μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για τα διδυμάκια!

Στο παρελθόν δεν συναντούσαμε συχνά δίδυμα αδελφάκια και σχεδόν πάντα ήταν ντυμένα με τα ίδια ρούχα, ενίοτε σε διαφορετικά χρώματα. Πλέον, κυρίως λόγω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, βλέπουμε συχνότερα διδυμάκια και -ευτυχώς- δεν αντιμετωπίζονται πια σαν… ένα!

Τα δίδυμα αποτελούν το 1,9% του συνολικού πληθυσμού και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μονοζυγωτικά και τα διζυγωτικά. Τα διζυγωτικά δίδυμα μάλιστα είναι τα πιο συνήθη καλύπτοντας την συντριπτική πλειοψηφία του 92% των διδύμων.

Τα δίδυμα είναι γεμάτα εκπλήξεις!

Ήξερες ότι…

Συχνότητα Κύησης Διδύμων
Η συχνότητα των διδύμων διαφέρει σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Συνήθως, οι χώρες με υψηλότερο επίπεδο εκτεταμένης γονιμότητας έχουν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων διδύμων. Η Νιγηρία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά γέννησης διδύμων στον κόσμο, ενώ η Κίνα τα χαμηλότερα.

Τύποι Διδύμων
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διδύμων. Τα δίδυμα μονοζυγωτά (μονόζυγα) προκύπτουν από το χώρισμα ενός ωαρίου, ενώ τα δίδυμα διζυγωτά (διπλά) προέρχονται από την κατακόρυφη διαίρεση του εμβρύου. Τα μονοζυγωτά δίδυμα μπορεί να μοιράζονται έναν κοινό αμνιακό σάκο ή και όχι. Μάλιστα, τα μονοζυγωτά δίδυμα έχουν περισσότερα κοινά γενετικά χαρακτηριστικά από τα διζυγωτά.

Δίδυμα και επικοινωνία
Η επικοινωνία των δίδυμων αδερφών ξεκινά ήδη από όταν είναι μέσα στη μήτρα, την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Μεγαλώνοντας, ένα μεγάλο ποσοστό δίδυμων, δηλαδή, περίπου το 40%, εφευρίσκουν δική τους γλώσσα για να επικοινωνούν μεταξύ τους!

Τα δίδυμα αναπτύσσουν μεταξύ τους μία από τις ομορφότερες και ιδιαίτερες σχέσεις. Μάλιστα, αυτή η σχέση είναι τόσο ιδιαίτερη που έχει και το δικό της όνομα, “διδυμική σχέση”. Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά στενή και επιτρέπει στα αδέρφια να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο επίπεδο συναισθηματικής σύνδεσης.

Δίδυμα και κουλτούρα
Σε πολλές κοινωνίες, τα δίδυμα έχουν συμβολική σημασία και είναι αντικείμενο διάφορων παραδόσεων και πεποιθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δίδυμα θεωρούνται τυχερά, ενώ σε άλλες υπάρχουν θεωρίες περί μαγικών ιδιοτήτων.

Δίδυμα και τέχνη
Τα δίδυμα έχουν εμφανιστεί σε πολλά λογοτεχνικά έργα και μύθους. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τους δίδυμους Κάστορα και Πολυδεύκη, οι οποίοι ήταν γνωστοί ως οι Διόσκουροι. Επίσης, τα δίδυμα εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη με δύο από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια διδύμων να είναι, ο Luke Skywalker και η Princess Leia Organa των Star Wars και οι Fred και George Weasley του Harry Potter.

Τέλος, μία διπλή κύηση και η φροντίδα δύο μωρών μπορεί να ακούγεται και να είναι δύσκολη, γιατί και οι απαιτήσεις είναι διπλάσιες, όμως η φροντίδα των διδύμων μπορεί να δημιουργήσει μια ενισχυμένη οικογενειακή συνεργασία. Οι γονείς και τα αδέλφια ενώνονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή και ευτυχισμένη ομάδα!