It’s tea time!

Την περίοδο των γιορτών – και γενικότερα τις μέρες του χειμώνα – το ζεστό τσάι μας συντροφεύει υπέροχα. Σήμερα έχει την τιμητική του! Πριν το απολαύσουμε, ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21 η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού. Πολύ πριν από τον ΟΗΕ όμως, η Ινδία είχε ξεκινήσει από το 2005 να γιορτάζει “ανεπίσημα” τη Διεθνή Ημέρα Τσαγιού στις 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτό συμμετείχαν και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ουγκάντα. Το 2015, όμως, οι χώρες αυτές θέλησαν να αναγνωριστεί η Διεθνής Ημέρα Τσαγιού παγκοσμίως κι έτσι μετέφεραν το αίτημά τους στον ΟΗΕ. Ο εορτασμός προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή, κατανάλωση και το εμπόριο τσαγιού που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία πολλών χωρών.

Ήξερες ότι…

– Ο λόγος που ο Μάιος θεωρήθηκε αρχικά ο καταλληλότερος μήνας για τον εορτασμό του τσαγιού βρίσκεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες που καλλιεργούν τσάι, η παραγωγή ξεκινά αυτόν τον μήνα.

– Το τσάι καταναλώνεται ως ζεστό ή κρύο ρόφημα από τον μισό πληθυσμό της Γης και είναι το σημαντικότερο από όλα τα ποτά που παρασκευάζονται από φύλλα φυτών.

– Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού είναι μεταξύ άλλων η Κίνα, η Ινδία, η Αγγλία και το Ιράν.

Προέλευση: Το τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Αρχικά πιθανολογείται ότι καλλιεργήθηκε στην Κίνα περίπου 5000 χρόνια πριν. Αργότερα, η καλλιέργεια του τσαγιού εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Σρι Λάνκα.

Κατηγορίες Τσαγιού: Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες τσαγιού που προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά επεξεργάζονται διαφορετικά: το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, το λευκό τσάι και το οοlong τσάι. Η διαφοροποίηση στην επεξεργασία και οξύτητα δίνει σε κάθε είδος το χαρακτηριστικό του άρωμα, γεύση και χρώμα.

Παραδόσεις και Τελετουργίες: Το τσάι έχει ενσωματωθεί σε πολλές κουλτούρες παγκοσμίως και συχνά συνδέεται με διάφορες τελετουργίες και παραδόσεις. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, η τελετουργία του “τσαγιού” (茶道, sadō) είναι ένας τρόπος ζωής που εκτιμά την προσεκτική προετοιμασία και κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Επίσης, το τσάι έχει επηρεάσει τη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική.

Τα οφέλη για την υγεία μας: Το τσάι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά, και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Συγκεκριμένα, τα ενεργά συστατικά του τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στη γενική υγεία και την καταπολέμηση της γήρανσης. Η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί μάλιστα να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, το τσάι περιέχει καφεΐνη και αμινοξέα όπως οι L-θεανίνη. Αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της εγρήγορσης. Παράλληλα, η L-θεανίνη έχει ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από το στρες και να βελτιώσουν τη διάθεση.

Tι είναι το matcha;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για το matcha tea. Όλο και περισσότερες celebrities μας δείχνουν ότι το προτιμούν για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Το matcha είναι ουσιαστικά η σκόνη που προέρχεται από την άλεση των φύλλων του φυτού camellia sinensis (πράσινο τσάι). Το ιαπωνικό matcha θεωρείται ανώτερης ποιότητας. Η γεύση και το άρωμα του matcha, μας παραπέμπουν στη φρεσκάδα που έχει το γρασίδι και δεν είναι καθόλου πικρό.

Που βρίσκεται το… μυστικό

Το matcha προέρχεται από το τρυφερό μέρος του πράσινου τσαγιού και πάνω από αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν τη συγκομιδή του, τοποθετούνται ψάθες σκίασης. Με αυτόν τον τρόπο τα φύλλα του τσαγιού διατηρούν τη χλωροφύλλη και τα αμινοξέα τους. Όταν τα φύλλα ξεραθούν, συλλέγονται με μεγάλη σχολαστικότητα και αλέθονται σε λεπτή σκόνη, δίνοντας στο τσάι matcha το χαρακτηριστικό ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα του.

Ήξερες ότι…

– Το matcha μας βοηθάει στη συγκέντρωση, μας ηρεμεί και είναι κατάλληλο σε περιόδους άγχους. Επιπλέον, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τον μεταβολισμό.

– Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του τσαγιού matcha είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ένα είδος πολυφαινολών, τις κατεχίνες.