Ζητείται Avatar για εργασία σε αλυσίδα λιανικής!

Ψάχνεις δουλειά; Μήπως είσαι εργοδότης και δεν βρίσκεις κατάλληλο εργαζόμενο για τη θέση που θέλεις να καλύψεις; Υπάρχουν και τα Αvatars… και πρέπει να το σκεφτούν καλά και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι!

Κάντε το εικόνα: Πηγαίνετε στο παντοπωλείο της γειτονιάς σας και σας υποδέχεται ένα avatar. Ας το ονομάσουμε Αλέξη. Είναι φιλικό, εξυπηρετικό και ταχύτατο. Τι άλλο θέλετε;
Είναι μια καινοτομία που ήρθε από το μέλλον στο παρόν. Αυτό που μόλις διαβάσατε υπάρχει!
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα και θέλει να ενισχύσει το εργατικό της δυναμικό. Μια λύση είναι τα avatars! Όταν ο πληθυσμός γερνάει – αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας – και υπάρχει έλλειψη εργαζομένων που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια πρέπει κάτι να γίνει… άμεσα!

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ιαπωνία εμφανίζεται ανεξάρτητα από το αν η οικονομία πηγαίνει καλά ή όχι», δήλωσε ο Σότο Φουρούγια, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Recruit Works. Ήδη στην Ιαπωνία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε βασικές υπηρεσίες.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα θα έχει έλλειψη εργατικού δυναμικού 11 εκατομμυρίων ατόμων μέχρι το 2040. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία βασίστηκε σε γυναίκες και ηλικιωμένους εργαζόμενους ενόψει των αυστηρών περιορισμών στην πρόσληψη εργαζομένων στο εξωτερικό. Όμως τώρα βρίσκονται μια κρίσιμη στιγμή γιατί από φέτος το εργατικό δυναμικό της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για την ισχυρότερη οικονομία της Ασίας… Αν πάμε στον κατασκευαστικό τομέα, θα δούμε ότι συμβαίνει το εξής: Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 30 τοις εκατό σε 4,8 εκατομμύρια εργαζομένους από την κορύφωσή του το 1997, σύμφωνα με το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού.

Avatars, οι νέοι εργαζόμενοι
Το μέλλον είναι εδώ και τα avatars έπιασαν δουλειά! Άλλα πάλι περιμένουν να βρουν μια θέση εργασίας και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους.

Για παράδειγμα…
Στο εργοστάσιό της στο Motomachi στην επαρχία Aichi που βρίσκεται στην κεντρική Ιαπωνία, η Toyota έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν στόλο «ρομπότ logistics οχημάτων» για την παραλαβή και τη μεταφορά αυτοκινήτων στην περιοχή φόρτωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει να αντικαταστήσει 22 εργαζόμενους με 10 ρομπότ.

Ακόμη, σε ένα παντοπωλείο στο Τόκιο ένα avatar καλωσορίζει τους πελάτες!
Το πρόσφατα εγκατεστημένο avatar ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν υπάλληλο της αλυσίδας λιανικής Lawsons.