4) Ας βάλουμε ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι μια ακόμα αφορμή για να βάλουμε ένα τέλος στη βία που υφίστανται οι γυναίκες. Μια αφορμή για ευαισθητοποίηση και -κυρίως- για δράση.

Η κα Μαρία Γιαννακάκη, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σητείας δήλωσε στο Say Yes …to the Press ότι «χωρίς δράση δεν λύνεται το πρόβλημα», επισημαίνοντας ότι «είμαστε όλοι υπέυθυνοι πολίτες και πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες που είναι θύματα βίας. Να τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν, να τις στηρίξουμε, αλλά και να κάνουμε αυτό που πολύ συχνά -εξαιτίας του ότι είναι καταρρακωμένες από αυτό που έχουν υποστεί- δεν κάνουν εκείνες, δηλαδή να καταγγέλουμε τα περιστατικά βίας!».

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σητείας με αφορμή τον εορτασμό για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» και με κεντρικό σύνθημα «ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΡΑ» θα φωταγωγήσει την Πέμπτη 25/11/2021 στις 6 το απόγευμα το Δημαρχείο με «πορτοκαλί», το παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σητείας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη». Επιπλέον, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σητείας προτρέπει τα θύματα να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες – θύματα βίας και να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

 

info

Από το 2011 έως το 2020 η Κρήτη αριθμεί 1.447 περιστατικά βίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών στη Γραμμή SOS, ενώ από το 2018 έως και το 2020 σημειώθηκαν κατά έτος, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 200 περιστατικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών στις οποίες έχει συμμετάσχει το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, στην Κρήτη, γυναίκες με αναπηρίες έχουν υποστεί βία σε ποσοστό που φτάνει στο 82%.

Της Βένιας Αντωνίου