4) Διαζύγιο με λίγα μόνο κλικ!

Λίγα κλικ θα είναι πλέον αρκετά για να πάρουμε διαζύγιο … από το σπίτι μας! Πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ.
Στο πλαίσιο των νέων ψηφιακών εφαρμογών από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβένησης που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα εντάσσεται και το άυλο διαζύγιο.
Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές -μεταβίβαση ακινήτων, γνήσιο της υπογραφής, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, έγγραφα βάπτισης και ονοματοδοσίας, πινάκιο της δίκης κ.α.- έρχονται για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.
Σκοπός τους είναι η απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Χάρη στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών ο πολίτης θα κερδίζει χρόνο και δεν θα ταλαιπωρείται άσκοπα.
‘Αυλο διαζύγιο: Η διαδικασία

Έρχεται η εφαρμογή που θα παρέχει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους, να πάρουν συναινετικό διαζύγιο εύκολα και από το σπίτι τους. Η χρονοβόρα διαδικασία που συχνά προκαλεί άγχος και εκνευρισμό πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.

Ολόκληρη η απαιτούμενη διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να πάρουν συναινετικό διαζύγιο μέσα σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 10 ημέρες, χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος Μάνος Ατζαράκης δήλωσε στο Say Yes …to the Press για το άυλο διαζύγιο ότι «Aποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς θα απαλλάξει τα δύο μέρη από δυσάρεστες χρονοβόρες και ψυχοφθόρες καταστάσεις. Καθιστά απλούστερη μία διαδικασία που μέχρι πρότινος λάμβανε χώρα σε δικαστικές αίθουσες ή στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου».

Τέλος, ο κ. Ατζαράκης επεσήμανε ότι «Αν υπάρχει ένα αρνητικό σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα πρέπει η κάθε πλευρά να έχει τον δικό της δικηγόρο, ενώ μέχρι πρότινος σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου μπορούσαν να έχουν και οι δύο τον ίδιο, μειώνοντας το κόστος».

Της Βένιας Αντωνίου