Επιστροφή στη φύση!

Η φύση λειτουργεί ως αγχολυτικό, συμβάλλει στο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, πιο ήρεμοι και τελικά… πιο ευτυχισμένοι!

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων σήμερα και ξέρετε πόση χαρά μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά σας η βόλτα στο πάρκο; Μία βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι η μετακόμιση σε αστική περιοχή που διαθέτει μεγάλα πάρκα ασκεί θετική επίδραση στην ψυχική υγεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι το να κερδίσει κάποιος το τζόκερ. Ακόμα και τρία χρόνια μετά από τη μετακόμιση σε μία πιο «πράσινη» αστική περιοχή, η ψυχική υγεία των ανθρώπων που μετακόμισαν εξακολουθούσε να είναι καλύτερη απ’ ό,τι πριν μετακομίσουν. Ωστόσο, η βελτίωση που αποκόμισαν όσοι πήραν προαγωγή ή κέρδισαν πολύ μεγάλα ποσά σε τυχερά παιχνίδια έφθινε μετά από το πολύ ένα χρόνο…

Μία έρευνα του 2019 έδειξε ότι αρκούν δύο ώρες απόδρασης σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως ένα πάρκο, ένα άλσος ή μια παραλία, για καλύτερη υγεία και ευεξία. Η ηρεμία που μας δίνει η επαφή μας με τη φύση μας επιτρέπει να αφαιρεθούμε, να ταξιδέψουμε… και να αποκομίσουμε τα οφέλη της συνετής ονειροπόλησης, με κυριότερο τη συμβολή της στη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων αλλά και τον σχεδιασμό των μελλοντικών μας στόχων.

Βόλτα στον ήλιο!

Ο χρόνος που περνάμε στη φύση προσφέρει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο, συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής μας και της πνευματικής μας ενέργειας. Πολύ σημαντικό είναι και το ηλιακό φως, καθώς προκαλεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και της ικανότητάς μας να εστιάσουμε.

Nature Challenge

Η επιστροφή στη φύση είναι τάση. Μια τάση που μας ωφελεί ιδιαίτερα! Ξέρετε από πού ξεκίνησε αυτή η τάση;

Το 2013 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι από τον Καναδά συμμετείχαν σε μία καμπάνια με το όνομα 30Χ30 Nature Challenge που οργανώθηκε από το Ίδρυμα David Suzuki. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περνούν 30 λεπτά κάθε μέρα στη φύση για έναν μήνα.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν:

  • Αυξημένο αίσθημα ευεξίας
  • Περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα
  • Μειωμένη αρνητική διάθεση και άγχος
  • Καλύτερο ύπνο
  • Μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην εργασία τους
  • Αίσθημα χαράς και καλής διάθεσης

Η φύση ενισχύει τη μνήμη!

Σύμφωνα με μία έρευνα από το Stanford, ένας περίπατος διάρκειας 50 λεπτών στο πάρκο μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τη διάθεσή μας αλλά και να οδηγήσει σε καλύτερη μνήμη. Μία άλλη μελέτη, του Michigan, υποστηρίζει ότι η ικανότητα να θυμόμαστε μπορεί να βελτιωθεί κατά 20% αν περπατήσουμε στη φύση για 35 λεπτά.

Φύση & παιδιά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, στον Καναδά ανέλυσαν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα 27.372 παιδιών που πήγαν στο νηπιαγωγείο την περίοδο 2005-2011. Επίσης, υπολόγισαν την ποσότητα πράσινου χώρου γύρω από την κατοικία του κάθε παιδιού από τη γέννηση ως την ηλικία των 5 ετών. Ακόμα, αξιολόγησαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη σημασία των χώρων φυσικού πρασίνου, όπως οι δημόσιοι κήποι, τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου κτλ., για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχή με περισσότερη βλάστηση και πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον είχαν καλύτερη συνολική ανάπτυξη από τα παιδιά που ζούσαν σε τοποθεσίες με λιγότερο πράσινο, υπογράμμισε η συγγραφέας της μελέτης Ίνγκριντ Τζάρβις, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

info

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται  στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.