Το κηνύγι του χρυσού…

Όλο και πιο δύσκολη είναι πλέον η αναζήτηση χρυσού και πολύτιμων λίθων.

Γνωρίζετε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικών διαμαντιών στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών, και τον δεύτερο μεγαλύτερο εξορύκτη χρυσού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού;

Πλέον, με τον ρωσικό χρυσό και τα διαμάντια να είναι εκτός αγοράς εξαιτίας των κυρώσεων, οι κατασκευαστές πολυτελών κοσμημάτων και ρολογιών δεν μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες.

Ποιος είναι ο ρόλος του Ντουμπάι

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Swissaid εξέφρασε τον περασμένο μήνα τον εξής προβληματισμό: η αύξηση των εισαγωγών ελβετικού χρυσού από το Ντουμπάι τον Μάρτιο προκαλεί ερωτηματικά για το αν ο ρωσικός χρυσός εισέρχεται στη διεθνή αγορά μέσω του Ντουμπάι. Ο Robin Kolvenbach, διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού διυλιστηρίου χρυσού Argor-Heraeus, δήλωσε στο Reuters: «Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο χρυσός από τη Ρωσία καταλήγει επίσης στις δυτικές αλυσίδες αξίας μέσω του Ντουμπάι». Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Argor-Heraeus δεν έχει δεχθεί χρυσό απευθείας από Ρώσους από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η θέση της Rolex & της Richemont

Η Rolex αναφέρει ότι είχε δημιουργήσει το δικό της σύστημα ιχνηλασιμότητας για τον χρυσό από το ορυχείο έως το τελικό προϊόν, πιστοποιημένο από εξωτερικούς ελέγχους. Ανέπτυξε επιπρόσθετα το δικό της μοντέλο πιστοποίησης για τα διαμάντια, απαιτώντας από τους προμηθευτές της να κοινοποιούν την προέλευση κάθε παρτίδας.

H Richemont μέσω του νέου επικεφαλής βιωσιμότητας, Berangere Ruchat, δηλώνει πως έχει τα εργαλεία και την εμπειρία για να διαχωρίσει την προέλευση των πρώτων υλών της και έχει ως στόχο να γνωρίζει μέχρι το 2025 την ακριβή προέλευση όλου του χρυσού. Προμηθεύεται το 94% του χρυσού της μέσω του εσωτερικού διυλιστηρίου Varinor που επικεντρώνεται σε ανακυκλωμένο χρυσό βιομηχανικής προέλευσης ή παλιά κοσμήματα από τη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τους προμηθευτές της.

Επιπλέον, ο όμιλος Swatch δήλωσε στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του 2021 ότι απέφυγε τη χρήση ανακυκλωμένου χρυσού από εξωτερικές πηγές και η οικογενειακή ωρολογοποιία Patek Philippe δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους προμηθευτές της και τους κανόνες που έχει θέσει η κυβέρνηση για την προμήθεια πρώτων υλών.

info

Ένα σημαντικό εργαλείο για τις εταιρείες κοσμημάτων και ρολογιών πολυτελείας για την πιστοποίηση της προέλευσης του ανακυκλωμένου χρυσού είναι οι ετικέτες του Responsible Jewellery Council (RJC).