Tα παιχνίδια που «θωρακίζουν» την ψυχική υγεία των παιδιών

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ποια παιχνίδια είναι ωφέλιμα για τη “θωράκιση” της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο απασχολούμενα με παιχνίδια τα οποία αξιολογούν ως «συναρπαστικά και ενδιαφέροντα» έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και ήταν πιο χαρούμενα μετά το πρώτο lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Child Psychiatry and Human Development και αναφέρεται στην ευεργετική επίδραση παιχνιδιών που σχετίζονται με “περιπέτειες”, όπως είναι το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το ποδήλατο και το παιχνίδι μακριά από τους ενήλικες.

Η ευεργετική επίδραση της περιπέτειας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω είχαν λιγότερα “προβλήματα εσωτερίκευσης”, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Επιπλέον, ήταν πιο αισιόδοξα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Η έρευνα δίνει έμφαση στη σημασία του περιπετειώδους παιχνιδιού. Τα παιδιά ωφελούνται από τις ευκαιρίες που έχουν για να αντιμετωπίσουν την “πρόκληση” και το ρίσκο στις καθημερινές παιχνιδιάρικες περιπέτειές τους, αναφέρουν οι ερευνητές. Από τα ευρήματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι το παιχνίδι και η εμπειρία του ενθουσιασμού σε εξωτερικούς χώρους λειτουργούν θετικά στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί “Το περιπετειώδες παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να χτίσουν την ανθεκτικότητα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος σε δύσκολες συνθήκες”.

Δραστηριότητες που ενδείκνυνται

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, καλό είναι να προγραμματίζουμε περιπετειώδεις δραστηριότητες μαζί τους και να τα ωθούμε να παίρνουν πρωτοβουλίες που θα τα φέρουν σε επαφή με τη φύση, ενώ παράλληλα θα αναλαμβάνουν μικρά “ρίσκα” που θα τα χαροποιούν.

Παραδείγματα περιπετειωδών δραστηριοτήτων που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά, περιλαμβάνουν:

-Ποδηλασία στη φύση

-Κολύμπι ή κωπηλασία σε ποτάμι ή λίμνη

-Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν κάτι νέο, όπως skateboard ή δραστηριότητες στη θάλασσα

-Οργανώστε εκδρομές εξερεύνησης μαζί με τα παιδιά σας και με φίλους τους

-Η κατασκήνωση ή έστω μία διανυκτέρευση σε κάμπινγκ μαζί σας είναι μία νέα εμπειρία που θα θυμούνται και πιθανότατα θα θέλουν να ξαναζήσουν.