ΑΠΙΣΙ ΠΙΝΔΟΣ: Εθνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για τα κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, αποτελεί πρότυπο στον κλάδο της Πτηνοτροφίας και ηγείται των εξελίξεων, τόσο στις μεθόδους εκτροφής καθώς και σε σύγχρονες τεχνολογίες μεταποίησης και συσκευασίας προϊόντων από κρέας κοτόπουλου.
Τα κοτόπουλα «Ελεύθερης Βοσκής» χαρακτηρίζονται από ανώτερα γευστικά χαρακτηριστικά και έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Η γνησιότητά τους διασφαλίζεται μέσω της εφαρμογής μια σειράς από πιστοποιήσεις (π.χ. το πρότυπο AGRO 11) και φυσικά διεξαγωγής ελέγχων από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Πιστοποίησης (AgroCert), τις Επίσημες Αρχές, αλλά ορισμένες φορές και από μεγάλους πελάτες του λιανεμπορίου. Τα προϊόντα αυτά έχουν πολύ μεγάλη αποδοχή στη χώρα μας, διαγράφοντας μια εντυπωσιακή πορεία στην ελληνική
αγορά, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια σημειώνουν εξαιρετική επιτυχία στο εξωτερικό.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, κανενός είδους
αντικειμενική ποσοτική μέτρηση γνησιότητας που να επιβεβαιώνει ότι ένα κοτόπουλο είναι Ελεύθερης Βοσκής. Δηλαδή έχει εκτραφεί σύμφωνα με τα παραπάνω ελληνικά πρότυπα και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ανακάλυψε, μετά από 3 χρόνια έρευνας, έναν ανοσολογικό δείκτη επιβεβαίωσης της γνησιότητας των κοτόπουλων Ελεύθερης Βοσκής. Ταυτόχρονα από τη συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προέκυψε ένας αντίστοιχος βιοχημικός δείκτης γνησιότητας αυτού του τρόπου εκτροφής. Οι συγκεκριμένοι δύο δείκτες είναι σχετικά εύκολο να μετρηθούν σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο. Πρόσφατα κατοχυρώθηκαν στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με Εθνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (αρ. 1010640). Ο τίτλος του Διπλώματος είναι «Μέθοδοι διάκρισης-πιστοποίησης κοτόπουλων «Ελευθέρας Βοσκής» με τη χρήση ποσοτικών Βιοχημικών και Ανοσολογικών Δεικτών».