9)Τα μουσεία υποδέχονται ξανά τους επισκέπτες τους

Tην Παρασκευή 14 Μαΐου τα μουσεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν ξανά και υποδέχονται τους επισκέπτες τους. Το ασφαλές άνοιγμα των μουσείων προστίθεται στην εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών  χώρων, που είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες από τις 22 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας.

«Λίγο πριν την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους για τους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Ενόψει της δυναμικής έναρξης της τουριστικής περιόδου, βασική μας μέριμνα είναι η ασφαλής επιστροφή του κοινού στους χώρους πολιτισμού, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί επί μακρόν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επέβαλλαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό από τις 14 Μαΐου, ενώ τις πόρτες τους ανοίγουν μέσα στο Μάιο και οι νέοι μουσειακοί χώροι στο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου στην Αθήνα και στην Αρέθουσα στη Χαλκίδα. Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτων) από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φροντίζει για την ομαλή επανένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών».

 Όπως επιβεβαίωσε με ανάρτηση του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μεταξύ των μουσείων που ανοίγουν είναι και η Εθνική Πινακοθήκη. 

Εντός του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, πρόκειται να ανοίξει και το αναμενόμενο από χρόνια Μέγαρο Τσίλλερ –Λοβέρδου με την Συλλογή Λοβέρδου (παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου), όπως και το Μουσείο Αρέθουσας στην Χαλκίδα. 

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, από την ερχόμενη Τρίτη θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, καθημερινά 08.00-20.00. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία», η οποία πλαισιώνεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας–Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, εμπνευσμένα από τον κόσμο των ειδωλίων.