12)say yes to the vet

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φυλές κάποιων μεγαλόσωμων ή γιγαντόσωμων σκύλων (π.χ. pitbull, rottweiler) οι οποίες αδίκως έχουν χαρακτηριστεί ως «επιθετικές φυλές». Αρχικά ας ξεκάθαρισουμε ότι το δάγκωμα για τον ίδιο τον σκύλο, ανεξαρτήτως της φυλής στην οποία ανήκει, αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά αφού αποτελεί την άμυνα του σε έναν εξωγενή ;ή μη ερεθισμό.

Η επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου είναι χαρακτηριστικό κάποιας  φυλής; Η απάντηση είναι όχι. Οταν μιλάμε για χαρακτηριστικά κάποιας φυλής αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες ικανότητες ή δεξιότητες που έχουν σκύλοι κάποιων φύλων, όπως είναι να προστατεύουν κοπάδια ζώων, να φυλασσουν σπίτια ή αλλά κτήρια, να έλκουν βαριά φορτία και αυτές οι ικανότητες όντων μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά. Η επιθετικότητα όμως είναι συμπεριφορά που ελέγχεται ή προκαλείται απο παράγοντες όπως ο πόνος λόγω ασθένειας η τραυματισμού, ο φόβος εξαιτίας κάποιας τραυματικής εμπειρίας του σκύλου στο παρελθόν, της εκπαίδευσης του σκύλου να είναι επιθετικός, λόγω κυριαρχικότητας συνήθως σε σκύλους που ζουν μη δεσποζομενοι και σε αγέλες. Θα ήταν καλό λοιπόν να καταστεί σαφές ότι αφενος η επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου δεν ελέγχεται απο «γονίδιά» και αφετέρου ότι κανένας σκύλος δεν γεννιέται επιθετικός αλλά καταλήγει να εκδηλώσει αυτήν την συμπεριφορά για διάφορους λόγους.

Πριν καταδικάσουμε λοιπόν έναν σκύλο ως «επιθετικο» ας ζητήσουμε πρώτα την βοηθεία απο τον κτηνίατρο του αλλά και απο έναν ειδικό εκπαιδευτή  ώστε να κατανοήσουμε τους λόγους εκδήλωσης μια τέτοιας συμπεριφοράς.