6)National Bourbon Day

Το Βourbon μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν είναι ό,τι κι ό,τι.

Στις περιοχές που λίγο αργότερα θα γίνονταν οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, μέσα από τις γνώσεις των μεταναστών για την παραγωγή ουίσκι- κυρίως των Ιρλανδών- και τη μεγάλη προσφορά σε καλαμπόκι εξαιτίας της μεγάλης καλλιέργειας,  γεννήθηκε το Βourbon.

9 πράγματα για το bourbon που δεν γνωρίζατε

Περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής bourbon γίνεται σήμερα στο Kentucky. Να λοιπόν μερικά πράγματα  για το αγαπημένο παιδί της Αμερικής που δεν γνωρίζετε:

  1. Όλα τα bourbon είναι ουίσκι αλλά όχι και το αντίστροφο…

Οι άνθρωποι στο Jim Beam λένε ότι το bourbon είναι κάτι σαν το γλυκύτερο μέρος του ουίσκι, λογικό αφού το καλαμπόκι είναι γλυκό σιτηρό και προκειμένου να ονομαστεί bourbon ένα ουίσκι θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 51% καλαμπόκι. Τα περισσότερα αποστακτήρια βέβαια χρησιμοποιούν 65-75% καλαμπόκι κατά τη διαδικασία παραγωγής του αποστάγματος.

  1. Βάσει νόμου, το bourbon θα πρέπει να παλαιώνει σε ολοκαίνουργια απανθρακωμένα βαρέλια λευκής δρυός.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε βαρέλι χρησιμοποιείται μόνο μια φορά και εύλογα αναρωτιέται κανείς πού καταλήγουν όλα αυτά τα βαρέλια αφού χρησιμοποιηθούν. Άλλα καταλήγουν στο Μεξικό για να παλαιωθεί τεκίλα, άλλα στη Σκωτία για να παλαιωθεί ουίσκι, άλλα πάλι καταλήγουν σαν αποθηκευτικοί χώροι για τη φύλαξη καπνού, καφέ, μπύρας, ακόμα και σιροπιού από σφένδαμο.

 

  1. Το Kentucky είναι αρκετά πιο ζεστό από τη Σκωτία, γι’ αυτό και το bourbon ωριμάζει πολύ ταχύτερα από το σκωτσέζικο whiskey.

Ένα τετράχρονης ωρίμανσης bourbon ισοδυναμεί με σκωτσέζο 10-12 ετών.

  1. Που καταλήγει όλο αυτό το καλαμπόκι και τα λοιπά σιτηρά μετά τη διαδικασία παραγωγής του bourbon;

Γνωστό και ως “slop” ή και ως σιτηρά του ποτοποιού (distiller’s grain) όταν ο ίδιος τελειώσει με αυτά κατά την παραγωγική διαδικασία τα αποστέλλει σε φάρμες προκειμένου να ταΐσουν αγελάδες. Τίποτα δεν πετιέται…

  1. Κατά τη διαδικασία απόσταξης bourbon τίποτα άλλο δεν επιτρέπεται να προσμειχθει πάρα μόνο το νερό.

Έτσι όλα τα αρώματα που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα του δρύινου βαρελιού και του περιβάλλοντος που αλληλοεπιδρά με το απόσταγμα. Γι’ αυτό όταν το αποστακτήριο Wild Turkey θέλησε να προσθέσει μέλι στο bourbon που παρήγαγε, μετονομάστηκε σε  Wild Turkey Liqueur και αργότερα σε American Honey.

Το Jack Daniels θεωρείται ‘’σχεδόν bourbon’’ με μια ειδοποιό διαφορά: το φιλτράρισμα του σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου (charcoal mellowing). Γι’ αυτό και ονομάζεται Tennessee whiskey και όχι bourbon.

  1. Το Bourbon είναι ένα εξ ολοκλήρου αμερικάνικο ουίσκι.

Και ενώ το ουίσκι μπορεί να παράγεται παντού από το Brooklyn έως την Σκωτία, το κογκρέσο ανακήρυξε το bourbon ως εθνικό ποτό της Αμερικής. Έτσι για να λέγεται ένα ουίσκι bourbon θα πρέπει να παράγεται στην Αμερική. Στην πραγματικότητα όμως όλοι γνωρίζουν ότι περίπου το 95% του αποστάγματος παράγεται στο Kentucky.

  1. Στο Kentucky υπάρχουν περισσότερα βαρέλια παρά άνθρωποι.

Για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι στο Buffalo Trace ισχυρίζονται ότι αν σήμερα σταματούσαν την παραγωγή bourbon στο αποστακτήριο τους θα είχαν αρκετό απόθεμα για 20 χρόνια(!)

  1. Γεωγραφικά η πόλη αυτή βρίσκεται στο κέντρο των Η.Π.Α, αλλά θεωρείται περισσότερο μια Πολιτεία του νότου.

Χωρίζεται από την πολιτεία της Ιντιάνα από έναν ποταμό και από τον δρόμο  Mason Dixon (line). Και ενώ οι κάτοικοι της Ιντιάνα θεωρούνται μεσοδυτικοί, οι κάτοικοι του Kentucky θεωρούνται νότιοι και είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους.

 

  1. Εκτός από το γεγονός το Kentucky κατέχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής bourbon η πόλη είναι γνωστή και για άλλα δύο πράγματα…

Το 90% των disco balls (ντισκομπαλών) που παράγονται στις Η.Π.Α., δημιουργούνται στο Kentucky, καθώς επίσης η πολιτεία είναι η τρίτη κορυφαία πολιτεία μαζί με την California και το Tennessee στην καλλιέργεια και εξαγωγή κάνναβης.