7)Positive Media Day

Η Positive Media Day, που γιορτάζεται στις 22 Ιουνίου, ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τις ειδήσεις και τις παγιωμένες πρακτικές των media που υπερπροβάλλουν το αρνητικό, αφήνοντας μικρές χαραμάδες για ό,τι θετικό συμβαίνει γύρω μας.

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις, βία, μίσος και φθόνο. Αυτό είναι τελικά ο κόσμος μας; Μια πηγή που παράγει μόνο κακό;

Παρακολουθώντας τα νέα της ημέρας πολλοί αναρωτιούνται «μόνο άσχημα συμβαίνουν στον κόσμο;», ενώ άλλοι έχουν σταματήσει να βλέπουν τηλεόραση και ενημερώνονται επιλεκτικά από το διαδίκτυο, για να μη βυθίζονται καθημερινά σε σύννεφα θλίψης.

Αυτή η μέρα ήρθε για να αλλάξει την προοπτική και το status quo των ΜΜΕ. Για να μην επισκιάζεται συνεχώς ό,τι καλό συμβαίνει στον κόσμο! Γιατί υπάρχουν θετικές ειδήσεις και όχι απλά τις θέλουμε, αλλά τις έχουμε ανάγκη! Στόχος της ημέρας είναι να γίνουν τα μέσα ενημέρωσης ένας φάρος έμπνευσης και χαράς!

Όταν οι αρνητικές συμπεριφορές παίρνουν γιγαντιαίες διαστάσεις και διαιωνίζονται, δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι έτσι είναι η κοινωνία μας… Ακολουθεί η απογοήτευση, η ελπίδα σταδιακά χάνεται και κυριαρχεί το «σκοτάδι». Ωστόσο, με τη θετική επίδραση των ΜΜΕ μπορεί να αντικατασταθεί με φως.

 

Think and feel positive!

Το 2000 ο Martin Seligman, πατέρας της Θετικής Ψυχολογίας, έθεσε ένα «μαγικό» ερώτημα: Μήπως υπάρχει κάποιο όφελος αν εξετάσουμε τα θετικά συναισθήματα και όχι τα αρνητικά; Μέχρι τότε συναισθήματα όπως η χαρά και η ευγνωμοσύνη είχαν μελετηθεί ελάχιστα!

Σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία

 

  • Μόνο το 10% της αντικειμενικής πραγματικότητας επηρεάζει τελικά την αίσθηση της ευτυχίας μας. Αυτό σημαίνει πως αν εστιάσουμε στο θετικό, μπορούμε να κάνουμε συνειδητά βήματα προς την ευτυχία.

 

  • Οι έρευνες δείχνουν πως η ευτυχία μαθαίνεται. Τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό δίνοντας χώρο σε ειδήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας.

 

  • Οι άνθρωποι είναι μιμητικά όντα, άρα η θετικότητα είναι μεταδοτική. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μεταδοτικός είναι και ο πανικός που συχνά σπέρνουν τα ΜΜΕ.

 

  • Οι έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας δείχνουν πως αν επιτρέψουμε έστω και λίγη χαρά στον εαυτό μας, η ζωή μας αρχίζει να αλλάζει. Αν μια τέτοια αλλαγή γίνει και από την πλευρά των media, τότε κάθε μέρα θα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να χαμογελάμε και να βλέπουμε τη ζωή με αισιοδοξία.

Eμείς οι #SayYessers γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάς τη μέρα σου με χαμόγελο, γι’ αυτό και κάθε πρωί στις 9:00 στέλνουμε στο email σου τη θετική μας ενέργεια μέσα από το Say Yes …to the Press!

Της Βένιας Αντωνίου