14)Happy Tofu Day

Ημέρα τόφου σήμερα και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να το δοκιμάσω! Αν και εσείς δεν το έχετε εντάξει στη διατροφή σας, ας ξεκινήσουμε μαζί να το γνωρίσουμε καλύτερα…

Τι είναι ;

Το τόφου είναι ένα εναλλακτικό είδος τυριού το οποίο παρασκευάζεται από γάλα σόγιας.

Προέλευση :

Αποτελεί βάση της ασιατικής κουζίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ύπαρξη του ίσως είναι και παλαιότερη μιας και παρόμοια αγαθά βρέθηκαν σε βραχογραφίες στην Κίνα.

Συστατικά :

Γάλα σόγιας (υλικό που προκύπτει από μουλιασμένα φασόλια σόγιας)

Θειικό ασβέστιο, χλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό ασβέστιο, ξίδι ή και κιτρικό οξύ

Διατροφική αξία :

Τα 100 γραμμάρια τόφου έχουν μόνο 110 θερμίδες! Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη αφού περιέχει 15 γραμμάρια  πρωτεΐνης / 100γρ. τόφου. Είναι καλή πηγή χαλκού, πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, και ισοφλαβόνες. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και φτωχό σε χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά που περιέχει είναι καλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε και στα ψάρια. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς 100 γραμ τόφου μας δίνουν πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο.

Πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω :

Μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες ή σε κυβάκια και να το τηγανίσουμε για να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς. Επίσης μπορεί να θρυμματιστεί και να μαγειρευτεί στο τηγάνι μαζί με λαχανικά, σάλτσα σόγιας ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας ή ακόμα και ψητό στο φούρνο.

Επίσης, μπορούμε να το προσθέσουμε σε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες μας. Να το κάνουμε πουρέ, μπιφτέκια ή να το προσθέσουμε σε σούπες.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζκέικ καθώς υπάρχουν δύο είδη τόφου, το silken το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά, όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής, τιραμισού και παγωτά και το firm ή extra firm, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αλμυρά πιάτα.

Που το βρίσκω;

Πλέον το τόφου έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και μπορεί να το βρείτε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Ναι στο τόφου γιατί…

αν κάνουμε δίαιτα, ας το προτιμήσουμε γιατί έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

αν έχουμε χοληστερίνη ή  πίεση, γιατί είναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο.

αν ακολουθούμε vegan διατροφή, γιατί προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, μας προσφέρει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε.

Όχι στο τόφου γιατί…

αν περιμένατε ότι θα γευτείτε ένα είδος τυριού, σίγουρα θα απογοητευτείτε και εσείς μαζί με μένα.  Η γεύση του και η χρήση του δε θυμίζει σε τίποτα τυρί.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπογγώδες υλικό, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση αλλά απορροφά τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.