4) & 5) Claire’s Sparkling Room

Εκτός από το προφανές ότι το χαμόγελο είναι μία καμπύλη που μπορεί να ισιώσει τα πάντα, σου έχω 10 ακόμη λόγους που πρέπει να σε κάνουν να χαμογελάς ξανά και ξανά!!!

 

1. Το χαμόγελο μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο

Ίσως ο πιο επιτακτικός λόγος για να χαμογελάμε είναι ότι μπορεί να επιμηκύνει τη συνολική διάρκεια της ζωής μας. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το γνήσιο, έντονο χαμόγελο συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και μακροζωία.

2. Το χαμόγελο ανακουφίζει από το άγχος
Το άγχος μπορεί να διαποτίσει όχι μόνο τις στιγμές μας αλλά ακόμα και ολόκληρη την ύπαρξή μας! Το χαμόγελο όχι μόνο βοηθά στο να μας αποτρέψει από το να φαινόμαστε κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και καταβεβλημένοι, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος ακόμα κι αν είναι επιτηδευμένο. Όταν είστε αγχωμένοι, φροντίστε να χαμογελάτε. Εσείς και οι γύρω σας θα καρπωθούν τα οφέλη.

3. Το χαμόγελο ανεβάζει τη διάθεση
Την επόμενη φορά που θα νιώθετε απογοητευμένοι, δοκιμάστε να χαμογελάσετε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διάθεσή σας να αλλάξει προς το καλύτερο. Η φυσική πράξη του χαμόγελου ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλό μας που επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση –που σημαίνει ότι υιοθετώντας μια χαρούμενη έκφραση προσώπου, μπορούμε να «ξεγελάσουμε» το μυαλό σας ώστε να εισέλθει σε μια κατάσταση ευτυχίας.

Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων που βελτιώνουν τη νευρική επικοινωνία μας, καθώς και νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή μας. Σκεφτείτε το χαμόγελό μας σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

4. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό
Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι ένα χαμόγελο έχει τη δύναμη να φωτίσει το δωμάτιο; Αν και είναι σίγουρα ένα όμορφο συναίσθημα, φέρει έναν υπαινιγμό αλήθειας. Το χαμόγελο όχι μόνο έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεσή μας, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τη διάθεση των άλλων προς το καλύτερο.

Ο εγκέφαλός μας αυτόματα παρατηρεί και ερμηνεύει τις εκφράσεις του προσώπου άλλων ανθρώπων -και μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να τις μιμηθούμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσουμε το χαμόγελο κάποιου άλλου και ασυναίσθητα να χαμογελάσουμε και οι ίδιοι. Οπότε ναι είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά.

5. Το χαμόγελο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το χαμόγελο μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συνολική υγεία μας βοηθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Λέγεται πως όταν χαμογελάμε, η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται επειδή είμαστε πιο χαλαροί χάρη στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

6. Το χαμόγελο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Το χαμόγελο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή μας πίεση. Το γέλιο φαίνεται συγκεκριμένα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, αφού προκαλεί αρχική αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και στην αναπνοή. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας, εάν έχετε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι. Καθίστε για λίγα λεπτά και κάντε μια μέτρηση. Στη συνέχεια, χαμογελάστε για ένα λεπτό και κάντε άλλη μια μέτρηση ενώ ακόμα χαμογελάτε. Παρατηρείτε διαφορά;

7. Το χαμόγελο μειώνει τον πόνο
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες, άλλα φυσικά παυσίπονα και σεροτονίνη. Μαζί, αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας κάνουν να νιώθουμε καλά από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όχι μόνο ανεβάζουν τη διάθεσή μας, αλλά επίσης χαλαρώνουν το σώμα μας και μειώνουν τον σωματικό πόνο. Το χαμόγελο είναι ένα φυσικό φάρμακο.

8.  Το χαμόγελο σε κάνει ελκυστικό
Μας ελκύουν φυσικά οι άνθρωποι που χαμογελούν. Ενώ οι πιο σοβαρές ή αρνητικές εκφράσεις μας, όπως συνοφρυώματα, κατσούφικα πρόσωπα και γκριμάτσες λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο, απομακρύνοντας τους ανθρώπους καθώς το χαμόγελο θεωρείται πιο ελκυστικό –και οι άλλοι μπορεί ακόμη και να υποθέσουν ότι έχουμε πιο θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας αν χαμογελάμε.

Όχι μόνο το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο ελκυστικούς, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να φαινόμαστε και πιο νέοι. Επομένως, απλώς δοκιμάστε να χαμογελάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας –θα φαίνεστε νεότεροι και θα αισθάνεστε καλύτερα.

9. Το χαμόγελο υποδηλώνει επιτυχία
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν τακτικά δείχνουν πιο σίγουροι, είναι πιο πιθανό να προαχθούν και είναι πιο πιθανό να τους προσεγγίσουν. Προσπαθήστε να χαμογελάτε σε συναντήσεις και επαγγελματικά ραντεβού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν σε εσάς διαφορετικά.

10. Το χαμόγελο μας βοηθά να παραμείνουμε θετικοί
Δοκιμάστε αυτό το τεστ: Χαμογελάστε.Τώρα προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι αρνητικό χωρίς να χάσετε το χαμόγελο. Είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι; Ανεξάρτητα από το αν το χαμόγελό μας είναι γνήσιο ή όχι, εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι “Η ζωή είναι ωραία!” στον εγκέφαλό μας και, τελικά, στο υπόλοιπο σώμα μας.

Χαμογέλα λοιπόν, να τρομάξουν οι φόβοι σου!!!