5) και 6) Claire’s Sparkling Room

To ήξερες πως ο κάθε χαρακτήρας του “winnie the pooh ” αντιπροσωπεύει και μια ψυχική ασθένεια;
Ναι καλά διαβάσατε! Από μια θεωρία των θαυμαστών του” Winnie the Pooh” που ξεκίνησε από το Tumblr, ο Καναδικός Ιατρικός Σύλλογος όπως και Καναδικός Σύλλογος ψυχιατρικής υγειας μέσα από έρευνες χρόνων κατέληξαν ότι η θεωρία τους ήταν σωστή και συνάμα χρήσιμη ότι ο κάθε χαρακτήρας εκπροσωπεί και μια ασθένεια ψυχικής υγείας.
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι δεν είναι το μόνο παιδικό της Disney. Η Disney όπως και άλλες εταιρείες παιδικών που μέσα από τους χαρακτήρες τους προσπαθούν να δείξουν με πλάγιο τρόπο ψυχικές ασθένειες· η Disney όπως και η Pixar το κάνουν πιο εμφανές. Για παράδειγμα στο Frozen η Elsa πάσχει από κρίσεις πανικού και αγοραφοβία ενώ η Άριελ η γοργόνα από Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας κ.α.
Πίσω στο “Winnie the pooh” λοιπόν και πάμε να δούμε τους ήρωες αναλυτικά:
● Ο Γουίνι το Αρκουδάκι: Διαταραχή Υπερφαγίας. Είναι εθισμένος στο Μέλι. Είναι επίσης παρορμητικός και εμμονικός όταν πρόκειται για το μέλι.
● Το γουρουνάκι: (Anxiety) Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, δηλαδή έχει μόνιμα άγχος. Είναι πάντα νευρικό ή φοβισμένο και τραυλίζει. Θα μπορούσε να έχει βιώσει ένα περιστατικό όπου η αυτοεκτίμησή του είχε αποδυναμωθεί.
● Ο Eeyore (Γκαρής): (Depression)
Η Δυσθυμία, που συχνά καταγράφεται και ως Χρόνια Κατάθλιψη, έχει βασικό σύμπτωμα την καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες, για τουλάχιστόν 2 χρόνια και παρουσιάζεται μονίμως με καταθλιπτική και πεσμένη διάθεση και ανησυχία. Φαίνεται πως έχει αποδεχτεί την κατάσταση που βρίσκεται και δεν προσπαθεί να την αλλάξει βλέποντας τα θετικά, καθώς εστιάζει μόνο στα αρνητικά γεγονότα.
● Owl (κουκουβάγια): δυσλεξία και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης επειδή συχνά γράφει λάθος και διαβάζει λάθος λέξεις, ξεχνάει πράγματα αφού τα λέει και έχει πρόβλημα να ανακαλέσει πληροφορίες.
● Ο Tigger (τίγρης): (ADHD)
O αγαπημένος τίγρης φαίνεται να έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και Διπολική Διαταραχή αφού δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος ποτέ και αλλάζει γρήγορα διαθέσεις.
● Ο rabbit (λαγος): Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
Ο χαρακτήρας αυτός θέλει να είναι όλα τα πράγματα σε μια σειρά και συμμαζεμένα, αλλιώς νιώθει ότι κάτι θα πάει στραβά. Είναι πάντα σε τάξη, παρουσιάζεται συνεχώς να καθαρίζει, και πιστεύει πως όλα τα αντικείμενα έχουν μια θέση και όταν κάποιος τα χαλάει, νευριάζει.
● Η Kanga: Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία). Είναι υπερπροστατευτική με τον γιο της, δεν τον αφήνει να παίρνει αποφάσεις και θέλει να τον έχει συνέχεια στο μάρσιπο για να τον «προστατέψει» από τις κοινωνικές συναναστροφές, συμπεριφορές που παραπέμπουν σε Κοινωνική Φοβία.
● Ο Ρου: πάσχει από ΔΑΦ (ASD) ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού επειδή δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και έχει μια περίεργη προσκόλληση στο να κάθεται στη θήκη της μητέρας του.
● Christopher Robin: Σχιζοφρένεια επειδή οι “φίλοι” του εμφανίζονται ανάλογα με τη διάθεσή του.