5), 6), 7) Claire’s Sparkling Room

Το ήξερες πως ο μέσος όρος ηλικίας των ιδρυτών επιχειρήσεων κυμαίνεται γύρω στα 40 έτη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή του MIT  Pierre Azoulay, ο οποίος ανέλυσε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ίδρυσαν εταιρείες μεταξύ 2007 και 2014. Ο Azoulay διαπίστωσε ότι ένας ιδρυτής στην ηλικία των 50 έχει περίπου διπλάσιες πιθανότητες να βιώσει επαγγελματική καταξίωση και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα ακόμα και αν κάνει στροφή στην καριέρα του, από κάποιο νεότερό του που μόλις ξεκίνησε.

Εδώ θα δούμε 18 ανθρώπους που τόλμησαν να αψηφήσουν την ηλικία τους και με πείσμα ακολούθησαν το όνειρο τους και τα κατάφεραν…

  1. Ο Stan Lee δημιούργησε το πρώτο του επιτυχημένο κόμικ, “The Fantastic Four”, λίγο πριν τα 39α γενέθλιά του το 1961. Στα επόμενα χρόνια, δημιούργησε το θρυλικό Marvel Universe, του οποίου οι χαρακτήρες όπως ο Spider-Man και οι X-Men έγιναν συνώνυμα του American Dream.

  1. Η βραβευμένη με Νόμπελ και Πούλιτζερ συγγραφέας Toni Morrison έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, «The Bluest Eye», σε ηλικία 40 ετών, ενώ εργαζόταν στο Random House ως συντάκτρια. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στα 56 της και το Νόμπελ Λογοτεχνίας στα 62 της. 3.Η Vera Wang ήταν αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και δημοσιογράφος πριν μπει στη βιομηχανία της μόδας σε ηλικία 40 ετών. Σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες σχεδιάστριες στον κόσμο.
Βέρα Γουάνγκ4.

Η υποψήφια για Emmy ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα τρανς δικαιώματα Laverne Cox έγινε γνωστή με τον ρόλο της στο “Orange Is the New Black” του Netflix το 2013 όταν ήταν 41 ετών. Το 2014, κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού TIME σε ηλικία 42 ετών. Στα 45 της ήταν υποψήφια για το πρώτο της Emmy.

Λαβέρνη Κοξ

5.

Ο Donald Fisher ήταν 40 ετών και δεν είχε εμπειρία στο λιανικό εμπόριο όταν μαζί με τη σύζυγό του, Doris, άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Gap στο Σαν Φρανσίσκο το 1969. Τα ρούχα του The Gap έγιναν γρήγορα μόδα και σήμερα η εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ρούχων στον κόσμο.

Ντόναλντ Φίσερ

6.

Ο Gary Heavin ήταν 40 όταν άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο Curves το 1992, το οποίο κατέληξε να γίνει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα franchise της δεκαετίας του ’90.

Γκάρι Χέβιν

7.

Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον είναι από τους πιο αναγνωρισμένους ηθοποποιούς του Χόλιγουντ εδώ και χρόνια. Όμως στην πραγματικότητα είχε ελάχιστες συμμετοχές σε ταινίες πριν του δώσουν το ρόλο που τον ανέδειξε, σε ηλικία 43 ετών στην ταινία του Σπάικ Λι “Jungle Fever” το 1991.

Σάμουελ Λ Τζάκσον

8.

Ο Sam Walton έκανε καριέρα ως πωλητής από τα 20 έως τα 40 του και η πορεία του προς την αστρονομία ξεκίνησε στα 44 του, όταν ίδρυσε την πρώτη Wal-Mart στο Rogers του Αρκάνσας, το 1962.

Σαμ Γουόλτον

9.

Ο Χένρι Φορντ ήταν 45 ετών όταν δημιούργησε το επαναστατικό τότε  αυτοκίνητο Model T το 1908.

Χενρυ Φορντ

10.

Ο Jack Weil ήταν 45 ετών όταν ίδρυσε την πιο δημοφιλή μάρκα καουμπόικων ρούχων στον κόσμο, την Rockmount Ranch Wear. Παρέμεινε Διευθύνων Σύμβουλος έως ότου πέθανε σε μεγάλη ηλικία, 107 ετών, το 2008.

Τζακ Βάιλ

11.

Ο Ρόντνεϊ Ντάνγκερφιλντ μνημονεύεται ως θρυλικός κωμικός, αλλά στην πραγματικότητα η πρώτη  του επιτυχία ήρθε με το “The Ed Sullivan Show” σε ηλικία 46 ετών.

Ρόντνεϊ Ντάντζερφιλντ

12.

Ο Τζακ Κόβερ εργάστηκε ως επιστήμονας για ιδρύματα, όπως η NASA και η IBM, προτού γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας στα 50 για την εφεύρεση του όπλου αναισθητοποίησης Taser το 1970.

taser

13.

Η Betty White ήταν μια από τις πιο βραβευμένες κωμικές ηθοποιούς στην ιστορία, αλλά δεν τη γνώριζε κανείς μέχρι να ενταχθεί στο καστ του “The Mary Tyler Moore Show” το 1973 σε ηλικία 51 ετών.

betty white

14.

Ο αγαπημένος κωμικός Steve Carell είναι γνωστός για πολλές επιτυχίες, όπως το “The 40-year-old Virgin” και το “The Big Short”. Στην πραγματικότητα ο πρώτος πετυχημένος ρόλος του ήταν ως Michael Scott στο “The Office” στα 42 του.

Στηβ Καρέλ

15.

Ο Ray Kroc πέρασε την καριέρα του ως πωλητής συσκευών milkshake πριν αγοράσει τα McDonald’s σε ηλικία 52 ετών το 1954. Αποτέλεσμα; Ίδρυσε το μεγαλύτερο franchise fast-food στον κόσμο.

ray kroc

16.

Ο Χάρλαντ Σάντερς, πιο γνωστός ως Συνταγματάρχης Σάντερς, ήταν 62 ετών όταν ίδρυσε το Kentucky Fried Chicken το 1952. Πούλησε την επιχείρηση του ως franchise για 2 εκατομμύρια δολάρια 12 χρόνια αργότερα.

Συνταγματάρχης Σάντερς

17.

Η Anna Mary Robertson Moses, πιο γνωστή ως Grandma Moses, ξεκίνησε την παραγωγική της καριέρα στη ζωγραφική στα 78. Το 2006, ένας από τους πίνακές της πουλήθηκε για 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

η γιαγιά Μωυσής

18.

Η Arianna Huffington ίδρυσε την ομώνυμη ειδησεογραφική σελίδα, The Huffington Post, σε ηλικία 55 ετών. Ενώ εργαζόταν ως πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας στην αρχή της καριέρας της, η επιτυχία της  στα ψηφιακά μέσα την έκανε γνωστή. Η HuffPost πουλήθηκε αργότερα στην AOL για 315 εκατομμύρια δολάρια.

Arianna Huffington