2) expert #14.

Η τιμή της κιλοβατώρας έχει πάρει την ανιούσα και… κάτι πρέπει να γίνει. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που αποφεύγουν να δουν τον λογαριασμό για να μην απογοητευτούν πάλι, ήρθε η ώρα να το δείτε αλλιώς! Η φράση κλειδί είναι «εξοικονόμηση ενέργειας».

Εν αρχή… η γνώση

Πριν δράσουμε πρέπει να ενημερωθούμε! Πάνω από τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά κατευθύνεται στη θέρμανση ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ανάμεσα στην ψύξη (κλιματισμό) και το ζεστό νερό χρήσης (δηλαδή θερμοσίφωνες και συναφείς συσκευές), σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων μέχρι και το τέλος του 2021. Επομένως, εκτός από οικονομία στην κατανάλωση γενικά, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη και ποιες περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Έχουμε και λέμε…

Η ηλεκτρική κουζίνα και ο θερμοσίφωνας είναι κατά κανόνα οι πιο ενεργοβόρες συσκευές ενός σπιτιού. Συνήθως οι κουζίνες καταναλώνουν ισχύ από 3 έως 6kW. Κατά προσέγγιση λοιπόν σε μια ώρα θα έχουν κάψει από 3 έως 6 κιλοβατώρες. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ως γενικό κανόνα ότι όσο πιο παλιά είναι η κουζίνα τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωσή της. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα παλιά μοντέλα όταν τα ανάψουμε δουλεύουν συνολικά, κάτι που δεν ισχύει με τα πιο εξελιγμένα τα οποία καταναλώνουν ενέργεια ανάλογα με τη ζήτηση. Για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι καίνε περίπου 4 κιλοβατώρες, ενώ οι ταχυθερμοσίφωνες μπορούν να φτάσουν τις 6. Οι ειδικοί συνιστούν την αντικατάστασή τους με ηλιακούς.

Πάμε τώρα στα πλυντήρια: είναι υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης τα παλιά πλυντήρια ρούχων και πιάτων, με ισχύ 1kW ή και παραπάνω, ενώ τα πιο σύγχρονα έχουν αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση. Αναφορικά με τα κλιματιστικά η διαφορά παλιού – καινούργιου είναι πολύ μεγάλη! Ένα κλιματιστικό παραγωγής 2000 για παράδειγμα έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση για την ίδια απόδοση συγκριτικά με ένα καινούργιο!

Πρόβλημα αποτελούν και τα παλιά ψυγεία και καταψύκτες, αφού καταναλώνουν πολύ υψηλά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά σε περίπτωση που ένα παλιό ψυγείο -ή οποιαδήποτε παλιά οικιακή συσκευή- χαλάσει, η πιο συμφέρουσα λύση είναι να το αντικαταστήσετε με ένα σύγχρονο που είναι πολύ λιγότερο ενεργοβόρο!

Μικρά αλλά ενεργοβόρα

Μπορεί να… μην τους φαίνεται, όμως υψηλής κατανάλωσης συσκευές είναι οι τοστιέρες και οι γκριλιέρες που λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση. Ωστόσο, το θετικό με αυτές τις συσκευές είναι ότι συνήθως δεν χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη συχνότητα και για πολλή ώρα.

Το καινούργιο είναι καλύτερο!

Για τις οικιακές συσκευές είναι σίγουρο ότι όσο πιο καινούργιες τόσο καλύτερες με την προϋπόθεση βέβαια ότι πάντα πριν αγοράσουμε μία συσκευή ελέγχουμε την ενεργειακή της κλάση! Προτιμάμε πάντα όσες έχουν χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση! Το ποσό που δίνουμε την ώρα που αγοράζουμε μια τέτοια συσκευή αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση και σε βάθος χρόνου θα έχουμε απόσβεση! Οπότε, δεν πρέπει να βλέπουμε κοντόφθαλμα αλλά μακροπρόθεσμα!

 

Did you know?

Η μέση κατανάλωση ενέργειας για τις κατοικίες είναι 306,55 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, από τις οποίες 213,24 kwh καναλώνονται για τη θέρμανση, 55,95 για ζεστό νερό χρήσης και 37,41 για ψύξη. Μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση στις μονοκατοικίες (460,52 kWh/τμ., οι 355,16 kWh για θέρμανση) και μικρότερη στα διαμερίσματα πολυκατοικιών (275,19 kWh, οι 184,28 για θέρμανση), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ.