Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν πρέπει να καταναλώνουμε παραπάνω από 2.000mg αλατιού σε καθημερινή βάση, δηλαδή περίπου 5 γραμμάρια. Όμως δεν είναι εύκολο πάντα να ελέγχουμε σωστά πόσο αλάτι καταναλώνουμε, καθώς πολλά τρόφιμα – ειδικά τα επεξεργασμένα – περιέχουν κρυμμένο αλάτι. Γι’ αυτό καλό είναι όταν μαγειρεύουμε να προσθέτουμε αλάτι με σύνεση, ενώ μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μπαχαρικά. Μπορούμε επίσης να επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλά σε νάτριο αλλά και να μην καταναλώνουμε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.