2)Η ιστορία των διακοπών!

 

Φαντάζεστε μία ζωή χωρίς διακοπές; Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς οι διακοπές να είναι κάτι δεδομένο, όμως δεν ίσχυε το ίδιο για τους μακρινούς προγόνους μας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα με τον όρο «διακοπές» εννοούσαν την παύση των δικαστικών διαδικασιών και των πανεπιστημίων. Η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για ελεύθερο χρόνο. Έτσι, οι ιδιοκτήτες εργοστασίων και οι έμποροι άρχισαν να πηγαίνουν ταξίδια αναψυχής. Οι πρώτοι, λοιπόν, που πήγαν διακοπές ήταν οι προνομιούχοι Βρετανοί.

Ο μαζικός τουρισμός ξεκίνησε με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, δηλαδή από το 1840 και μετά. Πατέρας του μαζικού τουρισμού θεωρείται ο Βρετανός Τόμας Κουκ. Πρόκειται για τον ιδρυτή του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο! Βλέποντας μπροστά, έσπευσε να συνάψει συμφωνία με την εταιρία σιδηροδρόμων Midland Counties. Ο πρωτοπόρος και διορατικός Κουκ αγόραζε μεγάλο αριθμό εισιτηρίων σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που μπορούσε να βρει κάποιος εάν ήθελε να ταξιδέψει μόνος του. Οι διακοπές ήταν πια γεγονός για όλους!

Η πρώτη μεγάλη οργανωμένη εκδρομή διοργανώθηκε το 1851 για 150.000 Βρετανούς, με αφορμή τη Μεγάλη Διεθνή Βιομηχανική Έκθεση στο Λονδίνο.

Το περίφημο Grand Tour, δηλαδή ο γύρος της Ευρώπης, διοργανώθηκε το 1856 από την Tomas Cook & Son και αφορούσε επίσης ένα ευρύ κοινό.

Το 1972 ξεκίνησε το ταξιδιωτικό σύστημα interail  που έδωσε την ευκαιρία σε νέους της Ευρώπης κάτω των 21 ετών αρχικά και λίγο αργότερα στους κάτω των 23 ετών, να ταξιδέψουν οικονομικά σιδηροδρομικώς σε όλη την Ευρώπη.

Το 1998 το προνόμιο της «μαθητείας» των νέων επεκτάθηκε σε όλες τις ηλικίες και στην πορεία εξελίχθηκε στο σημερινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, δηλαδή στις «ανταλλαγές» φοιτητών.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως ανεξαρτήτως ηλικίας κάνουν ταξίδια που βασίζονται στο Grand Tour του πρωτεργάτη του σύγχρονου τουρισμού, Τόμας Κουκ, αλλά δεν το γνωρίζουν!

 

Info

O Τόμας Κουκ ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με ταξιδιωτικά voucher και τσεκ, ο πρώτος που τύπωσε ταξιδιωτικούς οδηγούς και καταλόγους, κάνοντας το ταξίδι εμπορική επιχείρηση.