Τυρί, περιπέτειες, ευεξία… Ας λύσουμε τον γρίφο!

Τι σχέση έχει το τυρί και οι περιπέτειες με την υγιή γήρανση και την ευεξία;

Ας ξεκινήσουμε με το τυρί! Και σε ποιον δεν αρέσει το λιωμένο τυρί στην πίτσα… Αυτή η απόλαυση είναι ωφέλιμη. Ότι μας κάνει χαρούμενους οκ, το ξέραμε! Όμως το νέο είναι ότι μια μελέτη που διεξήχθη από το Iowa State University και δημοσιεύτηκε στο Nature: Human Behaviour, συμπεραίνει ότι το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση και υποστηρίζουν τη γνωστική υγεία καθώς μεγαλώνουμε! Ειδικότερα, ενώσεις στο τυρί -όπως είναι η τρυπτοφάνη και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα- αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Επίσης, είναι πιθανό να μειώσουν παράλληλα τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την ηλικία.

Τυρί και γνωστική υγεία

Σύμφωνα με τη μελέτη κάποια είδη τυριών, π.χ. αυτά που είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, μας προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένηση και μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Και πάμε τώρα να μιλήσουμε για τις περιπέτειες!

Όλοι θέλουμε να καθυστερήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα γηρατειά. Έτσι, αναζητούμε τρόπους για να το πετύχουμε. Τα νέα είναι ευχάριστα… Οι περιπέτειες καθυστερούν τα γηρατειά. Ειδικότερα, μέσα από τις περιπέτειες καταφέρνουμε να κερδίσουμε την πολυπόθητη μακροζωία. Όταν έχουμε εμπειρίες στη φύση κερδίζουμε χρόνια. Έτσι απλά! Η φύση λειτουργεί θεραπευτικά, μας γεμίζει θετικά συναισθήματα και μας αναζωογονεί. Το σώμα αλλά και το πνεύμα μας ωφελούνται.

Ήξερες ότι…

Τα δέντρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες, τα φυτονοσίδια, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πες μου πώς σκέφτεσαι…

…να σου πω αν θα καθυστερήσεις τα γηρατειά. Ο τρόπος σκέψης μας επηρεάζει την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι, αν είμαστε απαισιόδοξοι για τα χρόνια που έρχονται, είναι πιο πιθανό να διαταραχθεί η υγεία μας. Αν όμως μας διακατέχει ανυπομονησία για το μέλλον,
μπορούμε να προσθέσουμε στη ζωή μας ακόμη και 7 χρόνια. Σε έρευνα που συμμετείχαν 14.000 ενήλικες άνω των 50 ετών, φάνηκε πως όσοι ήταν αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον είχαν 43% πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με όσους ήταν απαισιόδοξοι.

Συμπέρασμα; Απολαμβάνουμε το τυρί με μέτρο, οργανώνουμε περιπέτειες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και διατηρούμε την αισιοδοξία μας για τα χρόνια που θα έρθουν!