Φάρσα ή Κέρασμα;

Καλημέρα SayYesser και καλό μήνα!!!

Τώρα που είμαστε στον απόηχο του Halloween θέλω να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις για τις μπλε κολοκύθες…

Οι μπλε κολοκύθες λοιπόν άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς το 2014, όταν η μη κερδοσκοπική εταιρεία Food Allergy Research & Education ξεκίνησε μια καμπάνια για να βοηθήσει τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες να απολαύσουν το Halloween χωρίς να υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις.

Αλλά έκτοτε επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα παιδιά, μεταξύ των οποίων και αυτά με αυτισμό.

Τα υπέρ

Η χρήση της μπλε κολοκύθας θα μπορούσε να μειώσει τις αγχωτικές αλληλεπιδράσεις για τα αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Για παράδειγμα, αν άγνωστοι δουν μια μπλε κολοκύθα, θα καταλάβουν πως ο ιδιοκτήτης της είναι ένα παιδί που ίσως δεν μπορεί να μιλήσει και να πει “φάρσα ή κέρασμα!” ή επίσης μπορεί να μη φοράει κάποιο κοστούμι λόγω αισθητηριακών διαταραχών που πιθανώς έχει – και ούτω καθεξής, οπότε χωρίς πολλά πολλά θα τον “εξυπηρετήσουν” πιο άμεσα, πιο ήρεμα και με περισσότερη υπομονή.

Για τα άτομα αυτά που δεν μπορούν εύκολα να συνεννοηθούν με λέξεις, η χρήση κάποιου είδους ένδειξης για να εξηγήσει τη δυσκολία τους να μιλήσουν μπορεί να είναι χρήσιμη για την αλληλεπίδραση με άλλους. Συχνά, είναι δύσκολο να πούμε ότι κάποιος είναι στο φάσμα του αυτισμού κοιτάζοντάς τον και η μπλε κολοκύθα χρησιμεύει ως εξήγηση χωρίς λόγια.

Οι μπλε κολοκύθες χρησιμοποιούνται επίσης ως ένας τρόπος για να δείξει μία οικογένεια – χωρίς απαραίτητα να ανήκει κάποιο μέλος της στο φάσμα του αυτισμού, ότι το σπίτι τους είναι ένας ασφαλής χώρος για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κάθε είδους δυσκολίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας, υποστήριξης και αποδοχής για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πολλά για τον αυτισμό μπορεί να ενθαρρύνονται να κάνουν περισσότερη έρευνα αφού δουν μια μπλε κολοκύθα την περίοδο του Halloween. Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση τους μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό και εν τέλει να φέρει τη συμπερίληψη για την οποία όλοι μιλούν!

Τα μειονεκτήματα

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χρήση της μπλε κολοκύθας μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιζήμια.

Η στοχοποίηση των παιδιών με διάφορες δυσκολίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο εύκολα θύματα καθώς τα προβλήματα επικοινωνίας ή επεξεργασίας που έχουν τα καθιστούν πιο επιρρεπή σε χειραγώγηση και κακοποίηση. Εάν δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου ή αν έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη, μπορεί να είναι πιο ασφαλές για αυτά να “αναμειχθούν” αντί να επιστήσουν την προσοχή στη διαφορετικότητά τους. Η ανάμειξη μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική και επιμορφωτική και για τα παιδιά.
Επίσης αν ένα παιδάκι δεν θέλει να αποκαλύψει τη διάγνωσή του στους συνομηλίκους του ή αν είναι πολύ μικρό ή ανίκανο να δώσει τη συγκατάθεσή του, μια μπλε κολοκύθα θα μπορούσε να το «εκθέσει» προτού το ίδιο να είναι ασφαλές ή άνετο με ό,τι του συμβαίνει.

Tip of the Day: Στην Ελλάδα του σήμερα θα δούμε πολλές κολοκύθες κατά τη διάρκεια του Halloween εκ των οποίων πολλές θα είναι πορτοκαλί αλλά ελάχιστες θα είναι μπλε. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν έχουμε ανάμεσά μας παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού αλλά γιατί ή δεν γνωρίζουμε τη χρήση της μπλε κολοκύθας ή γιατί δεν μας αφορά να εντρυφήσουμε τόσο πολύ σε ένα ξενόφερτο έθιμο ή γιατί υπάρχει ακόμα το ταμπού της αποδοχής και του τι θα πει ο κόσμος. Εγώ να ξέρεις, είμαι υπέρ των εθίμων που φέρνουν χαρά και χαμόγελα, δεν με νοιάζει αν κάτι είναι ξενόφερτο – με νοιάζει που κάνει έστω και ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας μας να βρει αφορμή για διασκέδαση. Όμως θα ήθελα αφού τα γιορτάζουμε που τα γιορτάζουμε αυτά τα έθιμα, να μάθουμε και κάτι παραπάνω ώστε αν έρθουμε “αντιμέτωποι” με μία μπλε κολοκύθα να ξέρουμε και τη σημασία της…