8) Ήξερες ότι…

Το πανάκριβο αφροδισιακό μανιτάρι των Ιμαλαΐων

Είναι το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο περιζήτητο μανιτάρι στον κόσμο. Το μανιτάρι των Ιμαλαΐων είναι πιο ακριβό από τον χρυσό!

Ουσιαστικά πρόκειται για το μανιτάρι της κάμπιας και είναι ένας εντομοπαθογόνος μύκητας της οικογένειας Ophiocordycipitaceae, ένα παράσιτο που δημιουργήθηκε στο σώμα μιας νεκρής κάμπιας και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην κινεζική ιατρική.

Το 1993 μια ομάδα κινέζων αθλητών έσπασε πολλά παγκόσμια ρεκόρ στίβου και ο προπονητής τους απέδωσε τις αυξημένες επιδόσεις στην κατανάλωση του συγκεκριμένου μανιταριού. Έτσι το μανιτάρι έγινε σταδιακά ανάρπαστο.

Το 2003, η φήμη του εξαπλώθηκε επειδή φημολογήθηκε πως βοήθησε στην απομάκρυνση του SARS, που ανακαλύφθηκε στην Κίνα το 2002. Τότε, η τιμή του σημείωνε αύξηση κατά 20% κάθε χρόνο από το 1997 έως το 2012, και έως το 2018 η παγκόσμια αγορά του μανιταριού ήταν μεταξύ 5 και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το αποκαλούν και «Viagra των Ιμαλαΐων». Υπάρχουν αναφορές σε αυτό  από τον 15ο αιώνα και μάλιστα ένα θιβετιανό ιατρικό κείμενο αναφερόταν σε «έναν ωκεανό αφροδισιακών ιδιοτήτων» που έχει το συγκεκριμένο είδος μανιταριού!

 

2 ΘΕΜΑ

Το εκχύλισμα ροδιού στην υπηρεσία της ομορφιάς μας

Το ρόδι έχει αντιγηραντική δράση. Το εκχύλισμα ροδιού περιέχει  αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες του εκζέματος και της ψωρίασης, ενώ συμβάλλουν στην αναγέννηση του δέρματος. Το σκούρο κόκκινο χρώμα που έχει το εκχύλισμα ροδιού οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών. Το εκχύλισμα του ροδιού προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος και είναι φυσικό αντηλιακό. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών χάρη στις αντιγηραντικές του ιδιότητες.

Ειδικότερα, το ρόδι συμβάλλει στην αντιγήρανση, καθώς περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η αντιοξειδωτική ικανότητά του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Η θετική του επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρεί υγιή για περισσότερο χρόνο τα μιτοχόνδρια, που είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.