4) και 5) claire’s sparkling room

Είτε κάνετε τον ειρηνοποιό για όσο καιρό θυμάστε, είτε παίζετε το ρόλο αυτό όταν βρίσκεστε με μέλη της οικογένειας ή φίλους, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε πως πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξοικειωθείτε με τις ανάγκες σας και τελικά να συνηγορείτε αρχικά για τον εαυτό σας και έπειτα για όλους τους άλλους.

1. Σημειώστε τη συμπεριφοράς σας
Το πρώτο βήμα για να κάνετε ειρήνη με την ταυτότητα του ειρηνοποιού σας είναι να συνειδητοποιήσετε τι το πυροδοτεί. Αρκετοί ψυχολόγοι συνιστούν το ημερολόγιο ως έναν εύκολο, προσβάσιμο τρόπο εξοικείωσης με τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σας.

Μέσα από τη συγγραφική σας πρακτική, οι ρυθμοί θα γίνουν ξεκάθαροι: Ίσως είναι πιο πιθανό να μεσολαβήσετε όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών ή είστε συνήθως ο ενδιάμεσος όταν η αδερφή και η μητέρα σας μαλώνουν ή παίζετε τον ειρηνοποιό επειδή νιώθετε άβολα όταν ακούτε ανθρώπους να φωνάζουν.

Αφού αναπτύξετε αυτή τη «γνώση», μπορείτε να δουλέψετε με τον εαυτό σας ώστε να έχετε περισσότερο επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας όλη την ημέρα και να εξετάζετε πλέον προσεκτικά τις συμπεριφορές πριν να αντιδράσετε.

Και παρόλο που το ημερολόγιο και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως η βαθιά αναπνοή, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτογνωσία και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σε στρεσογόνες καταστάσεις αυτή σας η αλλαγή θα αρχίσει να επηρεάζει πολύ και τους γύρω σας. Επειδή από τη στιγμή που θα αρχίσετε να αλλάζετε τη συμπεριφορά σας – και να μην αναλαμβάνετε το ρόλο του διαμεσολαβητή όταν το περιμένουν οι άλλοι – αυτά τα άτομα θα αποθρασυνθούν και ίσως οι καταστάσεις να ξεφύγουν χωρίς τη δική σας συνδρομή, φροντίστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ότι προκύψει.

2. Σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και τα όριά σας

Πριν μπλεχτείτε σε οποιοδήποτε επεισόδιο με οποιοδήποτε τρόπο κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως «Πρέπει να μπλεχτώ σε αυτήν την κατάσταση;» και «Τι θα με εξυπηρετούσε καλύτερα αυτή τη στιγμή;» Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι το να παίξετε ειρηνοποιός δεν σας βοηθά με κανέναν τρόπο και η απομάκρυνσή σας από την κατάσταση αυτή ή η επανεξέταση της συζήτησης με ψυχραιμία μοιάζει η ιδανικότερη λύση, τουλάχιστον προς το παρόν.

3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι είναι – και τι δεν είναι –  ευθύνη σας
Όταν οι άλλοι σε κάθε δυσκολία σε κοιτούν στα μάτια για να επέμβεις, τότε νιώθεις εγκλωβισμένος και το να το παίξεις ειρηνοποιός σου μοιάζει μονόδρομος.  Να θυμάσαι! Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να κάνετε όλη τη δουλειά.

Κάνοντας μια λίστα ευθύνης με το τι βαραίνει και το τι όχι τους δικούς σας ώμους, μπορεί να σας βοηθήσει να τα διαφοροποιήσετε λίγο στο μυαλό σας. Στη λίστα ευθύνης σας, μπορεί να βρείτε στοιχεία όπως το σεβασμό των προσωπικών σας αναγκών και το να επιτρέπετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα να έχουν τις δικές τους απόψεις για την κατάσταση. Και στη λίστα μη ευθυνών σας, η διατήρηση της ειρήνης θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή.

4. Πάρτε μια αυστηρή αλλά δίκαιη στάση
Μόλις εντοπίσετε τις δικές σας ανάγκες, χρησιμοποιήστε αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας, όπως δηλώσεις «εγώ», για να εκφράσετε αυτές τις ανάγκες και να διατηρήσετε τα όρια. Μια φράση όπως «αισθάνομαι άγχος αυτή τη στιγμή και θα προτιμούσα να μιλήσουμε για κάτι άλλο» θα επικεντρώσει τη συζήτηση σε εσάς και θα αφήσει λιγότερο περιθώριο στους άλλους να γίνουν αμυντικοί.

Μπορεί επίσης να θελήσετε να λάβετε υπόψη τα τρία Τ: την ώρα, τον τόνο και τον τόπο της συνομιλίας. Το να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να θέσετε τα όριά σας είναι πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται την κατάλληλη στιγμή (ένα οικογενειακό δείπνο μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να εκφράσετε τα παράπονά σας), με ήρεμο τόνο και σε ουδέτερο χώρο ή τουλάχιστον σε ένα μέρος όπου όλοι νιώθουν άνετα.

Μιλήστε, εκφραστείτε! Δεν είστε οι ειρηνοποιοί όλου του κόσμου! Βάλτε τα όριά σας και όλα θα πάνε καλά…

Ειρήνη υμίν…