Φτιάξε καφέ να στα πω…

Φτιάξε καφέ να στα πω Κλαίρη Στυλιαρά

Καλημέρα αγαπημένοι μου Sayyessers & καλή εβδομάδα!

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και αναπολώντας στιγμές από την παιδική μου ηλικία συνειδητοποίησα ότι σαν παιδιά, το Πάσχα μας ενθουσίαζε, όχι τόσο γιατί αντιλαμβανόμασταν το πλήρες νόημα της Ανάστασης του Ιησού, αλλά γιατί το συνδυάζαμε με διακοπές, απόδραση στην εξοχή και φυσικά πολύ φαγητό.
Αν και ακόμα τηρώ τα πασχαλινά έθιμα, το κάνω κυρίως για να τιμήσω την αξία που έχει η Ανάσταση του Ιησού στην πίστη μας.

Θέλετε να μάθετε πώς γιορτάζουν τη μεγάλη αυτή γιορτή σε κάθε μεριά της Γης;

Στον Ειρηνικό ωκεανό βρίσκονται χιλιάδες νησιά με μεγάλη
ποικιλομορφία στο τοπίο τους. Στο Νότιο Ημισφαίριο, το Πάσχα γιορτάζεται το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη. Πολλοί κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας απολαμβάνουν να τρώνε ζεστά καρβελάκια σε σχήμα σταυρού! Αν και στον περισσότερο κόσμο είναι ταυτισμένα τα κουνέλια σαν ζώα που σχετίζονται με τους Πασχαλινούς εορτασμούς, οι Αυστραλοί δεν τα χρησιμοποιούν γιατί τα θεωρούν ενοχλητικά. Αντίθετα με αφορμή το Πάσχα, γιορτάζουν το «bilby», ένα ζώο που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Το Πάσχα γιορτάζεται ευρέως σε εκκλησίες σε όλη την Αφρική από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Οι εκκλησίες διακοσμούνται συνήθως με υφάσματα που έχουν πάνω τους σχέδια
όπως πεταλούδες και λουλούδια. Στην Αιθιοπία οι χριστιανικές εκκλησίες γιορτάζουν τη «Φασκιά», που είναι 55 μέρες μέχρι το Πάσχα. Κατά τις μέρες αυτές οι άνθρωποι απέχουν από τα ζωικά προϊόντα. Τη νύχτα πριν το Πάσχα έχουν αγρύπνια που ξεκινάει μελαγχολικά αλλά όταν έρθει το πρωί ξεσπούν σε τραγούδι και χορό. Στη Νότιο Αφρική, η μέρα μετά το Πάσχα αναγνωρίστηκε επίσημα ως «μέρα οικογένειας» τη δεκαετία του 1990. Αρχικά η γιορτή λεγόταν «Δευτέρα του Πάσχα» και είχε ως σκοπό την ανάπαυλα από τους εορτασμούς του Σαββατοκύριακου.

Πάμε τώρα στην Ασία! Το Πάσχα είναι πολύ βασική θρησκευτική γιορτή στις Φιλιππίνες που εμπεριέχουν περισσότερα από 7.000 νησιά! Εκεί γίνονται δύο λιτανείες – μία όπου οι άντρες ακολουθούν μια εικόνα του αναστημένου Ιησού και μία όπου οι γυναίκες ακολουθούν την Παναγία. Οι δύο ομάδες συναντιούνται στην εκκλησία σαν συμβολισμός της συνάντησης του Ιησού με τη μητέρα του μετά την Ανάστασή του. Τότε κορίτσια που είναι ντυμένα άγγελοι βγάζουν το μαύρο πέπλο που φοράει η Παναγία. Στην Ινδία υπάρχουν λίγοι Χριστιανοί και γιορτάζουν τις μέρες αυτές σαν ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ.

Στις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το Πάσχα γιορτάζεται 1-2 εβδομάδες μετά από άλλες χώρες καθώς οι Ορθόδοξες εκκλησίες ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Οι Γερμανοί λατρεύουν τις Πασχαλινές διακοσμήσεις. Στολίζουν ακόμα και κλαδιά δέντρων με βαμμένα αβγά. Το Πάσχα επίσης σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης και πολλοί φοράνε πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα για να γιορτάσουν. Στην Πολωνία ξεχωρίζει το «babka», ένα είδος παραδοσιακού ψωμιού που έχει σταφίδες. Το πρωινό της Δευτέρας του Πάσχα στη Γαλλία συμβαίνει κάτι μοναδικό: Εθελοντές από την Γαλλική πόλη «Bessieres» μαζεύονται για να μαγειρέψουν μια γιγαντιαία ομελέτα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ναπολέων και οι στρατιές του ταξίδευαν στον Γαλλικό Νότο και μια μέρα σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη.
Έφαγαν ομελέτες και τους άρεσαν τόσο πολύ που την επόμενη
μέρα ο Ναπολέων διέταξε να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα για το
στρατό του. Η πόλη αυτή τηρεί το έθιμο απ’το 1973.

Και πάμε στην Αμερική! Στις Βερμούδες πετάνε χαρταετούς τη Μεγάλη Παρασκευή. Στις ΗΠΑ το Πάσχα γιορτάζεται με εκκλησιαστικές λειτουργίες, το κυνήγι των πλαστικών αβγών, τη βαφή αληθινών αβγών και με πολλά γλυκά. Στην κυριολεξία ΠΟΛΛΑ γλυκά! Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε γλυκά μόνο το 2018!

Τip of the day: Γνωρίζοντας πώς γιορτάζουν το Πάσχα -ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή- άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, γνωρίζουμε καλύτερα τι συμβολίζουν τα έθιμα και ποια είναι η ουσία της πίστης.