Η σύνδεση μεταξύ της χοληστερόλης και της νόσου Αλτσχάιμερ

Portrait Grandpa and Grandson Playing with Toys. Family Relationship Between Grandfather and Grandson. Grandpa Teaching, Male Grandchild, Learning Concept. Relations and People Concept.

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι λίπη στο αίμα γνωστά ως λιπίδια. Ο εγκέφαλος είναι πολύ εμπλουτισμένος σε λιπίδια, σύμφωνα με έρευνα, και η διαταραχή των επιπέδων λιπιδίων έχει συσχετιστεί με νευρολογικές διαταραχές καθώς και με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Γνωρίζουμε ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων -η διάσπαση και η επεξεργασία των λιπών – σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ»

«Είτε είναι τριγλυκερίδια, HDL ή LDL, όλα επηρεάζουν αυτόν τον κίνδυνο. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν διακυμάνσεις τείνουν να συνδέονται περισσότερο με ασθένειες από τους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Οι αλλαγές στη διατροφή και η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα επίπεδα λιπιδίων με την πάροδο του χρόνου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με την άνοια, αλλά η έρευνα είναι αντικρουόμενη. Για παράδειγμα, αυτή η τρέχουσα ανάλυση αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη στα τέλη
της ζωή – μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Το πώς μια διαταραχή στην ισορροπία στα λιπίδια μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο δεν είναι σίγουρο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα λιπιδίων μπορεί να συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν τα κύτταρα του σώματός δεν ανταποκρίνονται καλά στην ορμόνη ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη στο σώμα – λοιπόν-μπορεί να οδηγήσει σε
διαβήτη τύπου 2 και πιθανώς στις πλάκες και τις διαταραχές της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με προηγούμενη ανασκόπηση.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των λιπιδίων μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Η δίαιτα και η άσκηση είναι δύο παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη — όχι μόνο μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας αλλά και τον κίνδυνο διαβήτη.
Η Εταιρεία του Αλτσχάιμερ τονίζει τα οφέλη της αερόβιας δραστηριότητας, επισημαίνοντας ότι η άσκηση για την ενίσχυση του καρδιακού παλμού, μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη και τη μνήμη και να μειώσει τα ποσοστά άνοιας σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους ενήλικες.
Όσον αφορά τη διατροφή, η έρευνα υποδηλώνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει σημαντικά την άνοια. Αυτό το διατροφικό πρόγραμμα δίνει
έμφαση στις φυτικές τροφές και στα υγιή λίπη. Η διατροφή περιλαμβάνει συχνά λαχανικά, φρούτα, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο
και μέτρια ποσότητα ψαριού.

Το αν τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, παραμένει ένα ερώτημα.

Συμπερασματικά

Τελικά, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. «Παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ».

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που εξετάζουν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου για αυτή τη σχέση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας και ενδεχομένως να εξεταστούν προληπτικές στρατηγικές».

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ