3) 2021: Η χρονιά που ο διαστημικός τουρισμός… απογειώθηκε!

 

Το 2021 είναι η χρονιά που ο διαστημικός τουρισμός απογειώθηκε! Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν ο βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον και εννιά μέρες αργότερα ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο αμερικανός Τζεφ Μπέζος. Εκείνος μάλιστα κατάφερε να φτάσει 20 χιλιόμετρα ψηλότερα από τον Μπράνσον.

Η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη αποστολή

Ο δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα έφτασε στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 στο Διάστημα όπου έμεινε 12 ημέρες, επέστρεψε και προγραμματίζει ήδη το επόμενο διαστημικό του ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί το 2023!

Πρόκειται για την πρώτη αυτο-χρηματοδοτούμενη αποστολή στον ISS και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμα ορόσημο στη νέα εποχή του διαστήματος. Παρόλο που η Space Adventures, η οποία σχεδίασε την πτήση του Μαεζάβα, αρνήθηκε να μιλήσει για το κόστος, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διαστημικός τουρισμός είναι… στη μόδα!

Παρόλο που τον τελευταίο χρόνο η φράση «διαστημικός τουρισμός» μπήκε στο λεξιλόγιό μας και αρχίσαμε τα search στο Google για να δούμε ποιος, πώς και γιατί ταξίδεψε στο διάστημα, στην πραγματικότητα μιλάμε απλώς για ένα δυναμικό come back.

Ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι κάτι νέο. Υπήρξε και στο παρελθόν, όμως έκανε μια μεγάλη παύση μετά την απόσυρση του προγράμματος Space Shuttle της NASA το 2011. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τόσο η SpaceX όσο και το ενδιαφέρον από τον Richard Branson και τον Jeff Bezos, έχουν φέρει στο προσκήνιο τη μόδα του διαστημικού τουρισμού, που βέβαια -ακόμα- αφορά στους πλουσιότερους ανθρώπους της γης!

«Θα γίνω αστροναύτης» 

Θυμάστε όταν μας ρωτούσαν τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις που ανάμεσα σε επαγγέλματα όπως δάσκαλος, αστυνομικός, γιατρός, ακουγόταν και ένα… αστροναύτης; Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι λίγότερο από ποτέ στη σφαίρα της φαντασίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δέχτηκε 22.000 αιτήσεις για έξι θέσεις αστροναυτών που προσέφερε!

Ο απώτερος στόχος είναι οι μελλοντικοί αστροναύτες να καταφέρουν να περπατήσουν στον κόκκινο πλανήτη. Και αν πιστέψουμε τον Έλον Μασκ, CEO της Tesla και της SpaceX «σε 5 χρόνια θα έχουμε φτάσει στον Άρη».

Της Βένιας Αντωνίου