3-4).Ποιες περιοχές θα εξαφανιστούν από τον χάρτη;

 

 

Υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που θα τις καταναλώσει ο ωκεανός. Ένα μεγάλο μέρος της Γης κινδυνεύει να καταβροχθιστεί…

Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας έχει  υπερδιπλασιαστεί, από 0,06 ίντσες (1,4 χιλιοστά) ετησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα σε 0,14 ίντσες (3,6 χιλιοστά) ετησίως από το 2006 έως το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Τι σημαίνει αυτό; Αν η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί και η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς είναι πολύ πιθανό να προκληθούν καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Έως και 250 εκατομμύρια άνθρωποι, που εκτείνονται σε όλες τις ηπείρους, θα μπορούσαν να «επηρεαστούν άμεσα» μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nature Communications.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Climate Central, αν δεν ανακοπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι παραθαλάσσιες πόλεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα από καταστροφικές πλημμύρες μέχρι το 2050. Η έρευνα εκπονείται από ερευνητές του Princeton University του Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το γερμανικό Potsdam Institute for Climate Impact Research. Στη χώρα μας τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, τα παράλια της Ηλείας και στη δυτική Καλαμάτα.

Ποιες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν περισσότερο

Η χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να επηρεαστούν από την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας είναι η Κίνα, με 43 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες τοποθεσίες. Στο Μπαγκλαντές, 32 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν μέχρι το 2100, και στην Ινδία, 27 εκατομμύρια, σύμφωνα με το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life Adaptate.

Οι Μαλδίβες αποτελούνται από 1.200 μικρά κοραλλιογενή νησιά και φιλοξενούν περίπου 540.000 ανθρώπους. Είναι η πιο επίπεδη χώρα του κόσμου. Σε περίπτωση που στις Μαλδίβες σημειωθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας της τάξης του 1,5 ποδιού (45 cm), θα χάσουν περίπου το 77% της χερσαίας τους έκτασης μέχρι το 2100, σύμφωνα με το UCS.

Το Κιριμπάτι, ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό, με πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκων, θα μπορούσε να χάσει τα δύο τρίτα της έκτασής του αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 3 πόδια. Γενικότερα, τα νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση τουλάχιστον πέντε «νησιών με βλάστηση υφάλων» που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος των Νήσων Σολομώντα, ενώ «άλλα έξι νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρή υποχώρηση της ακτογραμμής», σύμφωνα με μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται και η Τζακάρτα που έχει χαρακτηριστεί από το BBC ως η «πόλη που βυθίζεται ταχύτερα στον κόσμο». Η Τζακάρτα βυθίζεται κατά 5 έως 10 εκατοστά ετησίως εξαιτίας της «υπερβολικής αποστράγγισης των υπόγειων υδάτων», σύμφωνα με το Earth.org, μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, η Νέα Υόρκη κινδυνεύει, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του Climate Central μέχρι το 2050, σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα ζουν σε «απειλούμενη γη».

Της Βένιας Αντωνίου