Το Ιnstagram & η επιδημία… μισογυνισμού

Οι ειδκοί το αποκαλούν «συστημική» αποτυχία προστασίας των γυναικών από «μισογυνικές παρενοχλήσεις». Αυτό αναλύει μία νέα μελέτη που αναλύει χιλιάδες μηνύματα που έχουν σταλεί σε δημοφιλείς γυναίκες στο Instagram.

Η αναφορά που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους αναλύει χιλιάδες μηνύματα που έχουν λάβει πέντε διάσημες χρήστριες του Instagram: η ηθοποιός Άμπερ Χερντ, η παρουσιάστρια Ρέιτσελ Ρίλεϊ, η ακτιβίστρια Τζέιμι Κλίνγκλερ, η δημοσιογράφος Μπράιονι Γκόρντον και η εκδότρια Σάραν Νταλιγουάλ.

Τι «είδαν» οι ερευνητές

Οι ερευνητές έλεγξαν 8.717 μηνύματα των πέντε γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κύμα κακοποιητικού λόγου, επισημαίνοντας την προφανή αμέλεια του Instagram απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν τη λεκτική κακοποίηση που δέχονται μέσω μηνυμάτων. Επιπλέον, δεν μπορούν να κάνουν report τα μηνύματα σε “vanish mode” χωρίς να τα διαβάσουν, ενώ ξένοι μπορούν να κάνουν φωνητικές κλήσεις σε γυναίκες που δεν γνωρίζουν μέσω άμεσων μηνυμάτων.

«Υπάρχει μια επιδημία μισογυνικής κακοποίησης που καταγράφεται στα άμεσα μηνύματα των γυναικών. Meta και Instagram πρέπει να προτάξουν τα δικαιώματα των γυναικών έναντι του κέρδους» επισημαίνει ο Ιμράν Αχμέντ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους.

Ακατάλληλο περιεχόμενο… χωρίς φίλτρο

Μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα να εστιάζει στα άμεσα μηνύματα μόλις πέντε επώνυμων γυναικών, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν τι συμβαίνει πραγματικά σε πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, από εικόνες με ακατάλληλο περιεχόμενο και παρενοχλήσεις έως απειλές αποστέλλονται χωρίς κανένα φίλτρο.

Απαγορεύεται αλλά…

Σύμφωνα με τους κανόνες του Instagram απαγορεύεται η βία και οι επιθέσεις σε οποιονδήποτε «βάσει φυλής, εθνικότητας, εθνικής καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικής ταυτότητας, αναπηρίας ή αρρώστιας». Τέτοιου είδους μηνύματα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην έρευνά του το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους, στην πράξη αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Η μελέτη κατέδειξε ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις, το Instagram δεν καταφέρνει να αποτρέψει την αποστολή βίαιων απειλών μέσω άμεσων μηνυμάτων.