Η ευτυχία δεν είναι σκοπός ζωής, είναι συναίσθημα

Καλημέρα SayYesser!!!

Η ευτυχία σύμφωνα με τον Αριστοτέλη συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: ευδαιμονία, η ανώτερη πνευματική κατάσταση που οφείλουμε να αναζητάμε.

Ο Αριστοτέλης, διαφέροντας από τους ηδονιστές φιλόσοφους (Κυρηναϊκή Σχολή), διαβεβαίωνε ότι η ευτυχία είναι συνδεδεμένη αναπόφευκτα με την αρετή. Χωρίς την αρετή, το μέγιστο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι η πρόσκαιρη ικανοποίηση.

Έτσι λοιπόν ο Αριστοτέλης χωρίζει την ευτυχία όπως τη βιώνουμε, σε 4 κατηγορίες:

1. Η ευτυχία που προέρχεται από υλικά αγαθά και απολαύσεις. Αυτός είναι ο τομέας των υλικών και αισθησιακών απολαύσεων καθώς επίσης και το βασίλειο των καθημερινών συναισθημάτων μας. Το ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά συναισθήματα και να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά. Οι άνθρωποι που καθοδηγούνται από αυτή την επιθυμία προσανατολίζονται στην ευχάριστη ζωή που μεταφράζεται σε στιγμιαία συναισθήματα χαράς και απόλαυσης. Αυτή είναι η ικανοποίηση.

2. Η ευτυχία που προέρχεται από την ικανοποίηση του εγώ. Όταν δηλαδή, μας συγκρίνουν με άλλους και μας θεωρούν καλύτερους, αυτός είναι ο τομέας των επιτευγμάτων και του ανταγωνισμού. Υπάρχει έντονη κοινωνική σύγκριση: αξιολογείτε τη ζωή σας σε σύγκριση με τη ζωή των άλλων. Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι το ζητούμενο σε αυτόν τον τομέα όπου σιωπηρώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και η απόκτηση περισσότερων χρημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Οι άνθρωποι που καθοδηγούνται από αυτή την επιθυμία προσανατολίζονται στην επιτυχημένη ζωή, η οποία αποτελείται από κρίσεις και εκτιμήσεις για τα συναισθήματα καθώς η ικανοποίησή σας από τη ζωή εξαρτάται από την αντίληψή σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε σε σχέση με τους άλλους. Αυτή είναι η Επιτυχία.

3. Η ευτυχία που έρχεται βοηθώντας τους άλλους και συνεισφέροντας ώστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αυτός είναι ο τομέας του αλτρουισμού και της συνεργασίας. Προσανατολιζόμαστε στους άλλους και όχι στον εαυτό μας. Υπάρχει μία επιθυμία να είμαστε γενναιόδωροι και να έχουμε μια ζωή με νόημα.

Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αισθανθούν ότι υπάρχει νόημα στη ζωή τους και ότι συνεισφέρουν σε έναν ανώτερο σκοπό. Οι άνθρωποι που κυρίως καθοδηγούνται από αυτή την επιθυμία είναι προσανατολισμένοι σε μια ουσιαστική ζωή. Αυτές οι αξίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλότερο νόημα. Αυτό είναι το Νόημα.

4. Ο άνθρωπος αντλεί την ευτυχία από την ηθική. Βιώνει την ηθική χαρά να ζει ως ανώτερος άνθρωπος του οποίου φύση του είναι πλέον η αγάπη χωρίς όρους. Ο άνθρωπος επιθυμεί να ζει σε αρμονία με τις βαθύτερες αξίες του. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα κίνητρα προσανατολίζονται σε μια ενάρετη ζωή. Αυτή είναι η ηθική.

Tip of the Day: Διαβάζοντας τα παραπάνω λοιπόν είναι σαφές ότι η ευτυχία είναι ο μόνος στόχος που δεν πρέπει να επιδιώκουμε αφού πηγάζει από μέσα μας. Η αποτίμηση της ευφυΐας, της αξίας, του πλούτου και της επιτυχίας εξαρτάται πάντα από άλλα πράγματα. Έτσι, η ευτυχία είναι η μόνη έννοια που δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς παράγοντες για να αποτιμηθεί. Άρα μην ονομάζουμε ευτυχία την ικανοποίηση, το νόημα, την ηθική ή την επιτυχία. Αυτά είναι έννοιες που συνδράμουν στην συνολική εικόνα μιας ευτυχισμένης ζωής αλλά δεν είναι το πραγματικό νόημά της. Κι ακριβώς γι’ αυτό μας προειδοποιούσε ο Έλληνας φιλόσοφος: «Η ευτυχία καθενός εξαρτάται μόνο από τον εαυτό του και από αυτό που νιώθει μέσα του».