Υπογονιμότητα & Αυτοάνοσα Νοσήματα

Οι Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις αφορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό νέες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.
Οι γυναίκες με αυτοάνοσες ασθένειες δεν εξαιρούνται από τα πράγματα που δικαιούται οποιαδήποτε άλλη γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, ωστόσο, το ταξίδι τους με την
αυτοάνοση νόσο και την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο άγχος και στρες.

Η Αυτοανοσία εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της Αναπαραγωγής
Αυτοανοσία σημαίνει παρουσία αντισωμάτων και Τ – λεμφοκυττάρων που κατευθύνονται έναντι φυσιολογικών συστατικών ενός ατόμου (αυτοαντιγόνα). Τα αυτο-αντιγόνα συνήθως αποτελούνται από πρωτεΐνες (ή πρωτεΐνες σε σύμπλοκα με νουκλεϊκά οξέα).
Τα αντισώματα (παράγονται από Β- λεμφοκύτταρα) “αυτοαντισώματα”.
Τα Τ -λεμφοκύτταρα (αναγνωρίζουν τα αυτοαντιγόνα) “αυτοαντιδραστικά Τ κύτταρα”.

Η Αυτοανοσία είναι δυνατόν να υπάρχει σε όλα τα άτομα, ακόμη και σε φυσιολογική κατάσταση υγείας. Τα Αυτοαντισώματα είναι δυνατόν να συνδέονται με Υπογονιμότητα.

Πιθανές Αιτίες ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ στις ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

Αυτοαντισώματα τα οποία επιτίθενται κατά των ωοθυλακίων και προκαλούν ανωορρηκτικούς κύκλους.

Υψηλή δραστηριότητα της νόσου η οποία προκαλεί: Πόνο, δυσκαμψία, μειωμένη σωματική λειτουργία, κόπωση με αποτέλεσμα μειωμένη λίμπιντο, μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής.

Φάρμακα τα οποία επίσης προκαλούν Ανωορρηκτικούς κύκλους

Κατάθλιψη η οποία είναι αποτέλεσμα πολλές φορές της νόσου και οδηγεί επίσης σε μειωμένη λίμπιντο, μειωμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής.
Τέλος πολλές ανησυχίες από την γυναίκα για: αλλαγή θεραπείας πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φόβος έξαρσης ασθένειας κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, αντιληπτές δυσκολίες στη φροντίδα του παιδιού, φόβος κληρονομικότητας. Όλα αυτά οδηγούν σε επιλογή περιορισμού του μεγέθους της οικογένειας.

Οι ασθενείς παρουσιάζονται είτε με γνωστή Αυτοάνοση Πάθηση και δυσκολία σύλληψης ή με την πάντα αινιγματική διάγνωση “ανεξήγητης στειρότητας”.

Αυτοάνοσα Νοσήματα που επηρεάζουν τη Γονιμότητα:
– Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)
– Αντιφωσφολιπιδαιμικό Σύνδρομο
– Ρευματοειδής Αρθρίτις
– Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτις,
– Σύνδρομο Raynaud
– Sjogren’s syndrome κ.ά.

ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – Αντιθυρεοειδικά Αντισώματα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ικανότητα τεκνοποίησης.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια Χρόνια Αυτοάνοση Πολυσυστηματική ασθένεια με ένα ετερογενές πρότυπο κλινικών και ορολογικών εκδηλώσεων.
Η πορεία του ΣΕΛ είναι μεταβλητή, με υποτροπιάζοντα Επεισόδια ύφεσης και επιδείνωσης.
Η προτίμηση για τις γυναίκες, ιδίως σε αναπαραγωγική ηλικία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της επιβίωσης, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των γυναικών με ΣΕΛ
εγκυμοσύνη.
Ο ΣΕΛ ευθύνετυαι για περίπου ~ 1% των Υπογόνιμων ασθενών.

Συμπερασματικά
Η παρουσία Αυτοάνοσων διαταραχών συσχετίζεται με Υπογονιμότητα μέσω της Ενεργότητας της Νόσου και της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων παραγόντων.
Η αναπαραγωγική αποτυχία μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση αυτοάνοσων διαταραχών.
Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης της γονιμότητας, διερεύνηση των Αιτίων Ενεργότητας Α.Ρ.Ν. και της Φαρμακευτικής αγωγής.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ