Ποια επαγγέλματα φέρνουν μελαγχολία;

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα επαγγέλματα που μας φέρνουν αρνητικά συναισθήματα, θα δούμε γιατί μισούμε τις Δευτέρες αλλά θα μάθουμε και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας.

Ξέρετε ότι οι πιο… μοναχικές θέσεις εργασίας είναι εκείνες που έχουν τα μεγαλύτερα επίπεδα δυστυχίας; Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη 85 ετών από ερευνητές του Harvard.

Από το 1938, οι ερευνητές συγκέντρωσαν αρχεία αναφορικά με την υγεία περισσότερων από 700 ανθρώπων από όλο τον κόσμο και μέσω ερωτήσεων αντλούσαν πληροφορίες για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα; Η μοναχική εργασία που στερείται αλληλεπίδρασης και ουσιαστικών σχέσεων συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα. Επομένως, η ανεξάρτητη εργασία που στερείται διαπροσωπικές σχέσεις ή η εργασία που απαιτεί νυχτερινές βάρδιες όπου οι εργαζόμενοι είναι μόνοι τους δεν ωφελεί την ψυχική υγεία. Ακόμα, οι φύλακες, όσοι ασχολούνται με το διαδικτυακό εμπόριο και την παράδοση πακέτων και εμπορευμάτων, οι οδηγοί φορτηγών είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Από την άλλη, και άλλοι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη φύση της δουλειάς τους και τη θέση που κατέχουν, συχνά αισθάνονται απομονωμένοι αν δεν έχουν ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις. Δηλαδή, μπορεί στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι να μιλούν καθημερινά και για ώρες με άλλους ανθρώπους, ωστόσο δεν υπάρχει σύνδεση και ουσιαστική αλληλεπίδραση.

Γιατί μισούμε τις Δευτέρες και πώς… διορθώνεται;

Πάλι Δευτέρα; Ήδη από την Κυριακή το απόγευμα πολλοί μελαγχολούν και το επόμενο πρωί απλώς δεν θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Η αλήθεια είναι ότι ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει το πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ρουτίνας συνδέεται με μείωση της ευεξίας. Αφού λοιπόν ο εγκέφαλός μας θέλει να έχει μια ρουτίνα και να μην αποσυντονίζεται, μπορούμε να του την προσφέρουμε! Πολύ σημαντική είναι η ρουτίνα του ύπνου μας! Είναι ωφέλιμο να τηρούμε ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν θα παρεκκλίνουμε ώστε να μην αποσυντονιζόμαστε κ ι έτσι να μην νιώθουμε μελαγχολία. Επίσης, καλό είναι να κάνουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε καθορισμένη ώρα καθημερινά π.χ. να διαβάζουμε ένα βιβλίο ή να βλέπουμε μια σειρά.

 

Δείτε το αλλιώς…

Πρέπει να… πείσουμε τον εγκέφαλό μας ότι η αρχή της εβδομάδας δεν είναι απαραίτητα η αρχή της ανάβασης ενός βουνού, γιατί αυτό μας αγχώνει και θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα στην Παρασκευή. Η επαφή με τη φύση, η άσκηση, ο διαλογισμός είναι πρακτικές που μας ωφελούν. Επίσης, μπορούμε στο πρόγραμμα της Δευτέρας να βάλουμε μια δραστηριότητα που λειτουργεί για μας αγχολυτικά.

Πώς να φέρετε την ευτυχία στον χώρο εργασίας

Αν είστε σε θέση ισχύος, είναι πολύ χρήσιμο να ενθαρρύνετε την ομάδα σας να μοιράζεται σχόλια και απόψεις και να είστε πρόθυμοι να τους ακούσετε. Ακόμη, για να προωθήσετε την ευτυχία στον χώρο εργασίας, αφιερώστε χρόνο για να έρθουν όλοι πιο κοντά. Ο δεσμός της ομάδας προάγει την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη φιλία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ευτυχία μπορεί να ευδοκιμήσει. Πάρτε ιδέες από την ομάδα και ετοιμάστε δραστηριότητες όπου όλοι μπορούν να χαλαρώσουν και να περάσουν καλά.

Επίσης, το προνόμιο να έχετε ένα έστω σχετικά ευέλικτο πρόγραμμα/ωράριο συμβάλλει στο να είστε πιο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι με την εργασία σας. Είναι σημαντικό να εργάζεστε τις ώρες που είστε πραγματικά πιο παραγωγικοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τα καθήκοντά τους από τους δυστυχισμένους συναδέλφους τους και έχουν περισσότερη ενέργεια!