Η αναστροφή της γήρανσης και… η επιστροφή του Μ. Αλέξανδρου!

Η βιολογική μας ηλικία αυξάνεται, όπως και η χρονολογική ηλικία. Ωστόσο… ο βιολογικός χρόνος είναι πιο “ευέλικτος” από όσο νομίζουμε!

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism η γήρανση που προκαλείται από το στρες είναι παροδική και αντιστρέφεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα! Αυτή η ανακάλυψη μάλλον ανοίγει τον δρόμο για νέες αντιγηραντικές θεραπείες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων επικεντρώθηκαν σε έναν στάνταρντ βιοδείκτη της γήρανσης ο οποίος μετρά τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – τοπικών χημικών τροποποιήσεων του γενετικού υλικού που μεταβάλλουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.

Η αντιστροφή της παροδικής γήρανσης

Η ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, με τη βιολογική ηλικία να αυξάνεται στη διάρκεια του στρεσογόνου συμβάντος και να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα λίγο αργότερα. Βέβαια, η αντιστροφή της παροδικής γήρανσης δεν φαίνεται να συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους με την ίδια ταχύτητα ούτε στον ίδιο βαθμό.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη καλύπτει μόνο μια παράμετρο της γήρανσης όμως «τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η βιολογική ηλικία μπορεί μόνο να αυξάνεται και υποδεικνύει ότι ίσως είναι εφικτό να αναγνωρίσουμε παρεμβάσεις που επιβραδύνουν ή εν μέρει αναστρέφουν τη βιολογική ηλικία» δήλωσε ο Βαντίμ Γκλάντισεβ από το Χάρβαρντ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος θα πάρει ξανά σάρκα και οστά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μέσω της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας και ιστορικών αρχείων, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανακατασκευή του προσώπου του σύμφωνα με το πώς μπορεί να έμοιαζε ο Μέγας Αλέξανδρος στη ζωή του.

Η μόνη σωζόμενη απεικόνισή του

Μια τοιχογραφία που απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού στον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, αποτελεί τη μόνη γνωστή σωζόμενη απεικόνιση του Αλεξάνδρου που έγινε κατά τη διάρκεια της ζωής του, τη δεκαετία του 330 π.Χ.

Σκιαγραφώντας τα χαρακτηριστικά του…

Τα σύγχρονα νομίσματα και το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ένα έργο του 1ου αιώνα π.Χ. που αποκαλύφθηκε στην Πομπηία- τον απεικονίζουν με «ευθεία μύτη, ελαφρώς προεξέχον σαγόνι, γεμάτα χείλη και μάτια βαθιά τοποθετημένα κάτω από ένα έντονα τονισμένο μέτωπο», όπως περιγράφει ο Krzysztof Nawotka στη μελέτη του 2010 «Alexander the Great», από τις εκδόσεις Cambridge Scholars Publishing.

Αν και τα περισσότερα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου αποδίδουν τα ίδια χαρακτηριστικά του προσώπου του, οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το χρώμα των μαλλιών του, επειδή οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών είναι αντικρουόμενες…