5) kai 6) Claire’s Sparkling Room

Ας αφήσουμε τη φωνούλα στο κεφάλι μας, να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε ή έστω να διαχειριστούμε κάπως το εσωτερικό υποσυνείδητο άγχος μας.

Διάβασε τους 5 μαγικούς τρόπους που μπορούμε να το πετύχουμε και αν όχι να το εξαλείψουμε τουλάχιστον να το διαχειριστούμε…

Τι είναι η “φλυαρία” που θα συναντήσουμε αρκετές φορές παρακάτω; Η εσωτερική συζήτηση που έχουμε με τον εαυτό μας και δημιουργεί έναν αρνητικό κύκλο στο κεφάλι μας, έναν κύκλο ανησυχίας, καταστροφολογίας και αρνητικότητας και μας κρατάει ριζωμένους σε καταστάσεις που ενώ έπρεπε να αφήσουμε στο παρελθόν, συνεχίζουμε να τις κουβαλάμε μαζί μας. Όταν η εσωτερική μας φωνή, μας κρατάει δέσμιους σε άσχημες καταστάσεις και μας καθιστά ανίκανους να προχωρήσουμε αυτό αποκαλείται “φλυαρία”.

Αποκαλούμε τον εαυτό μας με το όνομά μας

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως είναι πολύ πιο εύκολο για τους περισσότερους από εμάς να δίνουμε συμβουλές σε άλλους ανθρώπους παρά να ακούμε τις συμβουλές της δικής μας εσωτερικής φωνής. Χρησιμοποιώντας όμως το όνομά μας και τις αντωνυμίες σε δεύτερο πρόσωπο για να μιλήσουμε στον εαυτό μας, αλλάζει την οπτική μας και μας βοηθά να μιλάμε στον εαυτό μας σαν να έχει σχέση με κάποιον άλλο. Αυτή είναι μια στρατηγική που αποκαλείται αποστασιοποιημένη αυτο-ομιλία. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα ζηλέψεις για κάτι που αναρτά ένας φίλος σου στα social media, πες στον εαυτό σου κάτι σαν, «Έλα τώρα Κλαίρη, ξέρεις ότι οι άνθρωποι πάντα υπερβάλλουν στο Instagram και έχεις πολλά υπέροχα πράγματα να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις και στη δική σου ζωή. Μπορείς απλώς να προσπεράσεις».

Ενεργοποίησε την Ψυχική σου Μηχανή του Χρόνου 

Χρησιμοποιώντας μια στρατηγική που ονομάζεται χρονική απόσταση μπορείς αντί να βυθίζεσαι στη φλυαρία, να ταξιδέψεις νοερά στον μελλοντινό εαυτό σου και να αναρωτηθείς: «Πώς θα νιώσω για αυτό σε έξι εβδομάδες ή έξι μήνες από τώρα;» Μπορείς ακόμη και να ταξιδέψεις πίσω στο παρελθόν για να δεις την πρόοδο που έχεις σημειώσει μέχρι σήμερα. Έτσι και αλλιώς είπαμε, δική μας φωνή είναι ότι θέλουμε την κάνουμε και όπου θέλουμε πάμε, έστω νοερά. Λέγεται πως αρκετοί ψυχολόγοι χρησιμοποιήσαν αυτή τη στρατηγική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σκεπτόμενοι (μέλλον) αισιόδοξα πως αφότου όλοι εμβολιάζονταν τι ωραία που θα ήταν η επιστροφή μας στην καθημερινότητα και στην κοινωνικοποίηση ξανά. Άλλοι πάλι σκεπτόμενοι (παρελθόν) την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ένιωθαν ευγνώμονες για όλη την πρόοδο που έχει κάνει η ιατρική και όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουμε ανακαλύψει και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ακόμα και σε περιόδους καραντίνας. Αυτό το μικρό ταξίδι στη νοητική μηχανή του χρόνου μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που περνάμε αυτή τη στιγμή είναι προσωρινό και τελικά θα περάσει. Αυτό μας δίνει ελπίδα και η ελπίδα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να μειώσουμε τη φλυαρία.

Επιστροφή στη Φύση
Χρόνια έρευνας έχουν αναδείξει τα οφέλη για την ψυχική υγεία από το περπάτημα σε έναν κήπο, στην εξοχή ή κοντά στη θάλασσα. «Όταν βρισκόμαστε στη φύση ή ακόμα και όταν απλώς παρακολουθούμε ένα βίντεο με τη φύση, το υποσυνείδητό μας συλλαμβάνει σταδιακά και πολύ απαλά αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από την ομορφιά των δέντρων και λουλουδιών γύρω μας. Όταν ασχολούμαστε με όμορφα πράγματα, δεν προσέχουμε τη “φλυαρία” μας, και αυτό μας βοηθά να μόλις τελειώσουμε με τη βόλτα να εστιάζουμε στη δουλειά ή σε οτιδήποτε άλλο θέλετε να κάνετε πιο εύκολα και πιο συγκεντρωμένα. Το να είμαστε έξω μας βοηθά επίσης να δημιουργήσουμε μια αίσθηση δέους, είτε κοιτάμε ένα υπέροχο λουλούδι είτε ακόμα και μια γέφυρα ή έναν ουρανοξύστη. Όταν συλλογιζόμαστε κάτι τεράστιο, που προκαλεί δέος, μας κάνει να βλέπουμε τα προβλήματά μας μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα, και η εσωτερική κουβέντα μειώνεται.

Ας βρούμε τον Advisor Βuddy μας
Το να μιλάμε για τα προβλήματά μας με έναν φίλο μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα και λιγότερο μόνοι – αλλά αν αυτός ο φίλος απλά ακούει και συμπάσχει, δεν θα μας βοηθήσει απαραίτητα να ξεπεράσουμε τη φλυαρία στο κεφάλι μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να μιλήσουμε με κάποιον που η στάση ζωής του και οι συμβουλές του έχουμε παρατηρήσει πως μας ωθούν στο να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να μας βγάλει από το τούνελ που μπορεί να μας οδηγήσει η φλυαρία. Για να εντοπίσεις αυτό το άτομο κάνε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως:  «Ποιος είναι ψύχραιμος να με συμβουλεύει χωρίς όμως να είναι χειριστικός; Ποιος είναι πραγματικά καλός στο να με ακούει και να με βοηθά να σκεφτώ και να επαναπροσδιορίζω τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζω;»

Βοηθήσε και άλλους
Όταν βλέπουμε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μας να παλεύει με τη φλυαρία, μπορούμε να τους βοηθήσουμε χωρίς καν να το γνωρίζουν. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη, προσφέροντάς τους εθελοντικά λύσεις χωρίς να επισημαίνουμε το πρόβλημα. Για παράδειγμα αν ένας συνάδελφος στη δουλειά δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη “φλυαρία” της εσωτερικής του φωνής και το άγχος, αντί να του μιλήσουμε απευθείας και να του τονίσουμε την “ανεπάρκειά” του, μπορούμε να στείλουμε ένα email σε ολόκληρη την ομάδα προτείνοντας ένα βιβλίο για το άγχος που είναι χρήσιμο για όλους.

Καλή εβδομάδα!!!