H Eλλάδα πήρε το “ασημένιο” στα φωτοβολταϊκά παγκοσμίως και συνεχίζει…

Φωτοβολταϊκά: Σε αυτόν τον τομέα ως χώρα τα πάμε πάρα πολύ καλά! Τόσο που είμαστε δεύτεροι στον κόσμο – μετά την Ισπανία – στο δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η πράσινη ενέργεια στο προσκήνιο

Οι επενδύσεις – τόσο σε μονάδες παραγωγής όσο και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής – οδηγούν σε ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού, που εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση, η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17.5 % στη χώρα μας και 19,1 % στην Ισπανία. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7 % και ο διεθνής μέσος όρος 6,2 %.

Οι “πρωταθλήτριες”

Στην έκθεση αναφέρεται ότι 9 χώρες έχουν σήμερα ποσοστά διείσδυσης πάνω από 10%. Η  Ισπανία, η Ελλάδα και η Χιλή ξεπερνούν το 17%!  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “ενώ η συμφόρηση του δικτύου έχει καταστεί ζήτημα, τα μέτρα πολιτικής, οι τεχνικές λύσεις και η αποθήκευση παρέχουν ήδη εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών”.

Το φωτοβολταϊκό δέντρο της Θεσσαλονίκης!

Το φωτοβολταϊκό δέντρο που έχει ύψος 2,70μ και βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, είναι ένα γλυπτό δέντρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων ανακυκλωμένες συσκευές θέρμανσης καπνού IQOS, δωρεά εταιρίας παραγωγής προϊόντων καπνού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα το βράδυ είναι εντυπωσιακό καθώς 500 led χαμηλής κατανάλωσης βγάζουν λευκό ψυχρό φως. Ακόμη, μπλε ραβδώσεις απλώνονται στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου μέσα από τις οποίες κυκλοφορεί η ενέργεια από και προς τα φωτιστικά.

Νέο φωτοβολταϊκό στα Τρίκαλα

Ακόμα ένα έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί, στα Τρίκαλα. Πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 19,98 MW και βοηθητικών υποστηρικτικών έργων στη θέση “Καλάμι” της Τ.Κ. Μεγάρχης, του Δήμου Τρικκαίων, στην Π.Ε. Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ήξερες ότι…

Το 1839 ο Γάλλος φυσικός Edmond Becquerel ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο κατά τη διάρκεια πειραμάτων του με μια ηλεκτρολυτική επαφή κατασκευασμένη από δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια. Το πρώτο ηλιακό κελί δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της Bell το 1954 από τους Chapin, Fuller και Pearson. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1958 η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων προσαρτάται στον χώρο των διαστημικών εφαρμογών, όταν τοποθετήθηκε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκο σύστημα στον δορυφόρο Vanguard I . Το σύστημα αυτό λειτούργησε με επιτυχία για 8 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα.

info

Γίνετε παραγωγός της ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας!

Με τις ολοκληρωμένες λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ΔΕΗ, μπορείτε να γίνετε παραγωγός της ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας. Με την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος η ενέργεια που παράγεται συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού σας, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η εξειδικευμένη ομάδα συμβουλευτικής και υποστήριξης θα αναλάβει τη διαχείριση όλης της διαδικασίας από την αρχή μέχρι το τέλος. Δείτε περισσότερα εδώ.