Στον ναό του Ποσειδώνα…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, ας ταξιδέψουμε νοερά στον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Η τοποθεσία του και η ενέργεια του χώρου είναι μοναδική. Η περίοπτη θέση του πάνω από τη θάλασσα στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής λειτουργούσε ως σημάδι για τους ναυτικούς ότι βρίσκονταν κοντά στον Πειραιά.

Ήξερες ότι…

Ο πρώτος ναός στο Σούνιο άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. αλλά καταστράφηκε πριν ολοκληρωθεί, από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Το σχέδιό του ήταν ανάλογο με τον ναό που τον διαδέχτηκε. Ο δεύτερος ναός, δηλαδή αυτός που υπάρχει και σήμερα, ξεκίνησε να χτίζεται το 449/8 π.Χ. με διαταγή του Περικλή.

Σύμφωνα με τον μύθο…

Από τον βράχο του Σουνίου έπεσε ο Αιγέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, όταν είδε να επιστρέφει με μαύρα πανιά το πλοίο που είχε μεταφέρει στην Κρήτη τον γιο του, Θησέα, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει την Αθήνα από τον φόρο αίματος. Ο Αιγέας, νομίζοντας ότι ο Θησέας ήταν νεκρός έπεσε στη θάλασσα από τον βράχο, θέλοντας να δώσει τέλος στη ζωή του. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος. Ο Όμηρος είναι ο πρώτος που αναφέρεται στο Σούνιο, περιγράφοντάς το ως το «ιερό ακρωτήριο των Αθηναίων» (Οδύσσεια, γ 278). Αναφέρει ότι εκεί ο Μενέλαος, στο ταξίδι της επιστροφής από την Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον πηδαλιούχο του πλοίου του, τον Φρόντη, που κατακεραύνωσε ο Απόλλωνας…

 

Σούνιο: Η στρατηγική σημασία του για την πόλη – κράτος των Αθηνών

Το ακρωτήριο του Σουνίου αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό σημείο, καθώς από εκεί η πόλη – κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο, τον Πειραιά και τη χερσόννησο της Λαυρεωτικής.

Δείτε το βίντεο του Travel Diary και προγραμματίστε μία εκδρομή στο Σούνιο!